Jump to content
php.lv forumi

Iemesli kāpēc tiek meklēti ģēniji?


Maris-S

Recommended Posts

Skriptēšana nav programmēšana.

Protams, ja štancēt lapas uz Joomla/Drupal, tad jā, nav programmēšana, bet ja tu raksti normālu frameworku, tad tā ir pilnvērtīga programmēšana.

 

top programmētāji reizēm pat saņem mazāk, nekā tie, kas ražo crapu

Iemesls ir vienkāršs: crap-veidotāji ir vienīgie, kas varēs/gribēs pēc tam to crapu suportēt/attistīt.

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 94
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Atgriezīsimies pie tēmas - naudas pelnīšana.

 

Gaidu piemēru, kur šie trīs lielumi ir savirknēti šādi: Programmētājs ģēnijs => Frameworka programmēšana => Nauda.

 

Леший, Es tā saprotu, ka ar sava frameworka programmēšanu tagad var labi nopelnīt, tā sanāk, ja?

Link to comment
Share on other sites

Par ko ir runa? Zīmēšana (es runāju tiesi par kvalitātīvu zīmēšanu, nevis ķap-ļap) ir estetisks process, kodēšana - vairāk analitisks, pragmātisks. Par to pat dažādas smadzeņu daļas atbild, tur tik tiešam jābūt ģenijam.

Atļaušos turpināt savu domu gājienu, jo šis topiks ir netēmā

 

Jāsaka, ka nemaz nav tā, ka zīmēšana ir TIKAI estētisks process, kurā nav analītika un pragmātisms. Kodēšana (KODĒŠANA) gan atbilst otrajam, t.i., pragmātiskajam. Nejaukt kodēšanu ar programmēšanu!

 

Vizuālo dizainu, ko radījuši pārmērīgi estētiķi, ir ļoti viegli atpazīt! Patiesībā dizains ir vesela zinātne, joma, kuras speciālistu LV kantoris nevar atļauties, izņemot dažus. Labs UI un UX prasa pārzināt daudzas vizuālā nianses, fibonači skaitļi fontu un aiļu proporcijās, krāsu teorija un psiholoģiskie faktori - tikai daži no punktiem, kas jāņem vērā. Pirmā pazīme, kas nosaka, ka zīmētājs ir diletants, ir pārāk bagāts dizains.. (!) Paprasiet diletantam, kāpēc fonā strīpiņas ir pa diagonāli augšupvērstas vai lejupvērstas, un viņš izbrīnā atvers muti (a kāda tam nozīme, nu tās taču smukas strīpiņas?).

 

Jūs zinat, ka vairākām lapām, kuras esmu karjeras sākumā taisījis, mērķauditorija nezināja, ka jāklikšķina uz linka? Lietotāji saprata tikai estētu izsmietās podziņas, un tāda superīga fīča, kā links bez pasvītrojuma tika uztverts kā teksts! UI/UX ir zinātne, kurš jāveido atbilstoši lietotāju priekštatiem, nevis kā zīmētājam - estētam ienāk prātā.

 

Tas nozīmē, kā lielbudžeta mājaslapas dizainu nosaka mērķauditorija - ja tirgo smaržas, taisam preloaderi, kas 5 min salādē melnbaltas bildes, kur viss kustās, slīd un nospiežot vienu no 3 pogām, viss sagriežas kaleidoskopā un atverās cita lapa (http://www.dolcegabbana.com/deg/#home). Un 2010 gadā taisītai lapai jāatbilst 2010/2011 gada stilam, nevis kaut kādam 3 gadus vai, nedod dievs, 5 gadus vecam ārprātam. Savukārt industriāliem uzņēmumiem dizains būs askētisks.

 

Domāju, katrs, kas ir sadarbojies ar dizaineriem, no savas pieredzes atcerēsies tos ārprātus, kurus atsūta grafiskie dizaineri, kas nesen pievērsušies webam.

Link to comment
Share on other sites

Manuāļa lasītājs arī nav 1337, 1337 ir tas, kurš manuāli jau ZINA.

Labi, iedodu tev devaisu, lūdzu, uzprogrammē man to, ko man vajag - lai softiņš reaģē uz dažām specifiskām pogām, izslēdz skaņu, un vēl virkni lietu, ko nenodrošina standarta OS un FW, bet nodrošina ražotāja API, kurš katram ir dažāds.

 

Bet API es tev nedošu - tu taču to jau zini, vai tad ne?

 

Citiem vārdiem sakot, runa nav gluži par funkcijām mb_substr vai $db->query()->addFrom('tabula_kabula');

Edited by Mr.Key
Link to comment
Share on other sites

Programmētājs ģēnijs => 
 laba ideja => 
   smags darbs => 
   mācāmies no pieredzes =>
   nevienam nevajag =>
   izmetam miskastē =>
   mācāmies no kļūdām =>
 laba ideja => 
   smags darbs => 
   mācāmies no pieredzes =>
   nevienam nevajag =>
   izmetam miskastē =>
   mācāmies no kļūdām =>
 laba ideja => 
   smags darbs => 
   mācāmies no pieredzes =>
   nevienam nevajag =>
   izmetam miskastē =>
   mācāmies no kļūdām =>
 laba ideja => 
   smags darbs => 
   mācāmies no pieredzes =>
   daži lieto =>
   nopelnam piķi =>
   attīstam projektu =>
   daudz lieto =>
     pārdodam Googlei par $1`000`000`000

Edited by codez
Link to comment
Share on other sites

Ik pa laikam sekojou līdz tam, kas notiek šajā diskusijā. Ņemot vērā to, ka pirmais posts bija faktiski bez konkrēta jautājuma, kā arī konkrētas atbildes šajā tēmā droši vien nav iespējamas/paredzētas, kā arī gan ar manu, gan ar citu iesaistīto cilvēku komentāriem atkal esam pamētājušies no vienas galējības otrā, un no teorijas līdz pat konkrētākiem gadījumiem, atskatījos uz sākotnējo rakstu un to, kas tālāk izvērsās sarunās...

 

Man radās iespaids, ka šajā diskusijā piedalās dažādu zināšanu līmeņu un specializācijas speciālisti, un ceru, ka šajā kontekstā mēs spējam cienīt katrs savu darbu un citu paveikto, ja tas dod labumu nozarei un patērētājam. Mazliet atsvadzinošu domu šajā kontekstā ieguldīja šodien Mr.Kay (komentārs #45). Jāatzīst, ka arī manos komentāros var būt ir pavīdējusi subjektīvā emociju problēma, bet kur tad ir sāls? Mēs varam rast atbildes uz konkrētiem jautājumiem. Bet tie, kas vairāk teoretizē (daļēji arī es), var arvien plašāk paskatīties uz problēmu un rast kaudzi ar citiem jautājumiem. Un tad sākas nebeidzamais process... (sākotnēji līdzīgi kā postā: #56). Ir vairāki risinājumi:

 

  • Vienkārši patērēt savu laiku par to diskutējot un nenonākot ne līdz kam;
  • Izveidot šo tēmu par php.lv foruma rekordu (varat izvēlēties: vis vairāk komentāru vai vis ilgstošākā (laika ziņā) diskusija);
  • Var būt tomēr kaut ko mēģināt panākt un izdarīt soli (lai arī neefektīvu, bet tomēr tas būs solis mums visiem lai paceltos no saviem darba krēsliem un vismaz kaut ko (kaut arī ne līdz galam pareizu) bet izdarītu).

Lai arī pastāv viedoklis, ka tirgu vai iespējas veido "augstāki spēki" (tie, ja kas, vienmēr būs "Pret") :) (ar to es domāju veiksmīgākos uzņēmumus/cilvēkus, kas spēj savā virzienā novirzīt lielu daļu IT/web izstrādes programmatūras budžetu), es tomēr gribētu tam visam oponēt. Mans viedoklis (subjektīvais) ir tāds, ka tirgus esam mēs paši. Nav jau noslēpums, ka mēs katrs vienmēr atrisināsim savas sāpes un atradīsim iespēju pelnīt 500 - 1000 - xxx - ...Ls mēnesī. Tomēr šeit vairāk diskusija ir par to, ka paši veidojam to tirgu, kurā arī kūņājamies (vai arī čakarējam viens otru). Paskatieties, kā, piemēram, Zviedrijā celtniecības lietās arodbiedrības "lavierē". Lai arī daudziem liekas, ka tas tikai sarežģī vienkāršas lietas, vai arī bremzē komerciju (it īpaši "jaunajiem monstriem") tomēr vai tad no tā nav labums nozarei un tās dalībniekiem - mums pašiem (un arī klientiem)? Protams, ka tādā ziņā būs kāds "tuvāks" vai "tālāks" dalībnieks, bet labums ir daudziem, nevis vienam. Tā pat arī potenciālie pārmetumi tiem, kas būtu "tajā" arodbiedrībā un vienkārši saņemtu algu par darbu, neko nedarot (neprogrammējos/neizstrādājot)... Bet ja rezultāts ir, vai tas tomēr nav labi? Viss jau ir pašu rokās un tajā, kā darbs tiek strukturēts, definēts vai atdalīts. Teoriju par darba dalīšanu mēs neesam izdomājuši paši. Tas ir aizņemts mantojums. Tomēr savs racionāls grauds tajā ir. Problēma ir tikai tajā, vai LV tirgus tiešām ir gatavs uzņemt tādus piedāvājumus, jo par katru posmu kādam ir jāmaksā (klientam). Un te nu tehnoloģijas/risinājumi/pieejas dara savu (šeit nedomāju atklātu nepatiesu dempingu). Piemērs ir kaut vai tas pats MS (visu - visiem) - kur gala rezultātā gala produkta cena nav atbilstoša konkrētam tirgum un gala produkts jau vairs nedara to, kas tam bija mērķis. Ja padomājam - MS Office pilnā versija ap 400Ls gala lietotājam. Skaidrs, ka tajā ir iekļauti ekonomiskie aprēķini, bet vai tas ir atbilstoši tam, ka lietotāji no tā visa izmanto tikai 10%. Un galvenais, ar to ir "saslimuši" un cenšas izdarīt visu, itkā MS Office būtu vienīgā programmatūra uz pasaules, ar ko vispār var strādāt. Te ir apvienotas intelektuālās iespējas ar poligrāfiju, dizainu, maketēšanu, dokumentu apstrādi, webu, datubāzēm, versiju kontrolēm, zīmēšanu (galu galā - tas no personīgās pieredzes, ka saņēmu grafisko izklāstu telpas izkārtojumam MS Excel formātā :) ), utt. Bet vienalga - tas viss (pareizais un sadalītais) sadārdzina gala cenu.

 

Sorry atkal aizrāvos...

 

Vai tiešām mēs cīnamies viens pret otru, vai arī tomēr ir iespēja vienoties par "kopēju dziesmu" un ieviest vismaz vienu standarta oficiālās informācijas kanālu/arodbiedrību/asociāciju/da-jeb-kas? Un vai to vajag? Vienu brīdi minēju, ka runāt ir viens, bet darīt - cits. Man ir bijusi reāla pieredze vienas asociācijas tapšanā, kur sākotnēji arī bija tie paši noliedzošie motīvi. Tomēr pie efektīva darba 7 gadu laikā tas tomēr ir kļuvis par spēku/viedokli, ar kuru jārēķinās arī ir iepriekš minētajiem "augstākiem spēkiem". Un ja ne visiem, tad daudziem no tā ir labums. Tas ir process, kuram jāiziet cauri. Un ja arī tādu precedentu šobrīd nav, tad mums, kā LV ir iespējas tajā izcelties. Jautājums tikai - vai tam ir atbalsts. No praktiskā viedokļa man ir viens risinājums, bet vai to vajag, to definēs Jūsu atbalsts vai komentāri - arodbiedrība/asociācija. Pagaidām tas ir teorētisks murgs, bet jebkurā gadījumā mēs vismaz nedalīsimies tajos, kas diskutē php.lv forumos, vai kur ārvalstīs, un būs tomēr kopējs oficiāls viedoklis. Kā tas varētu izpausties - vēl nezinu, neesmu par to domājis. Bet manuprāt tas ir virziens. (vismaz viens - no manas puses. Ko Jūs piedāvātu?)

 

Tas protams nerisinās naudas jautājumus (drīzāk sarežģīs), tomēr tas varētu vienot un izskaust vēlmi "apčakarēt" vienam otru. Drīzāk palīdzēt, izglītot. Es brīnos kaut vai par to pašu Drupal (kuri daudzi nosoda). Tur tomēr ir sabiedrības atbalsts. Aptuveni gadu atpakaļ manā rīcībā nonāca informācija par LV bāzētu IT projektu, kurš bija domāts kā Open Source ar sabiedrības atbalstu un attiecīgu paplašināšanu. Kā jūs domājat, cik tālu viņi ir tikuši? No LV - vispār neviena interesenta. Un kur tad ir tā vienotība? (Tā noteikti nav politiskā reklāma!!!) Un tā, manuprāt, ir tā lielākā problēma, ka mēs visi izglītojamies katras pēc savām iespējām un reģioniem, darām savu "mazo" darbiņu, un pēc tam vai nu raudam, vai arī priecājamies. Un, tā teikt, paši būvējam tādu tirgu, kurā katrs mazais ezītis mums var pasprukt apakšā un tad būs Ui! Un ja nu pēkšņi izrādās, ka Ezītis ir pārvērties par Lauvu, ar kuru pārējiem jārēķinās? Un ko tad mēs teiksim? Meklēsim Ezītim/Lauvai vājos punktus? Kuru tas interesēs?

 

Es gribētu atvainoties, ja gadījumā neesmu korekti sapratis un šī diskusija ir domāta tieši programmētājiem. Pats tāds diemžēl neesmu, un arī pagaidām neredzu jēgu par tādu kļūt, jo ir tik daudz (tiešām) speciālistu. Bet domāju, ka ir jānovērtē visu cilvēku ieguldījums:

  • Programmējot freimworkus
  • Programmējot web projektus
  • Adaptējot/pielāgojot CMSus
  • Veidojot grafiku lapām/web projektiem
  • Skriptējot
  • Zīmējot grafiku tieši webam/web-aplikācijām
  • Flešojot
  • Flexojot, utt. u.t.j.p.

(šis saraksts NAV izsmeļošs)...

 

Ziniet, kur ir paradokss? Tajā, ka ja būtu tāda "vienība", kas aizstāvētu mūsu intereses, un ja kāds no "izredzētajiem lielajiem" piedāvātu apakšužņemējam izpildīt darbu, bet dēļ šādas "vienības" visi apakšuzņēmēji uzliktu Veto nepienācīgas samaksas dēļ,........

 

 

.....tad kāds no mums kļūtu stāvus bagāts.

 

Un tur jau ir tā problēma, ka mēs vēl joprojām cenšamies atrisināt savas personīgās problēmas, nevis nozares jautājumus. LV tiek uzskatīta par perspektīvu IT personāla jomā. Bet vai zināt kādēļ? Diemžēl, mūsu asiņu un vēlmju dēļ mūsu spējas ir 2.lomā. Pirmajā ir tas, ka mums var atļauties maksāt maz un skriesim un darīsim. Tur jau ir tā bēda. Un ja paši to nemainīsim, tad tas ieies arvien lielākās galējībās.

Link to comment
Share on other sites

Pārējos postus nelasiju, bet tikai Vhubuo atbildi manam postam.

 

Dārgais cilvēk, tu maz saprati ko es uzrakstīju?

 

- vismaz 2 gadu pieredze web programmēšanā (php un sql);

- profesionālās prasmes: html, javascript, css, xml, ajax, php, mysql, pgsql;

- linux un adobe flash zināšanas tiks uzskatītas par priekšrocību.

Jūs domājiet, ka cilvēks, kuram ir 2 gadu pieredze visu šo pratīs ideālā līmenī?

Ar šo es domāju, ka cilvēkam ar tādām zināšanām nebūs 2 gadu pieredze, bet gan daudz lielāka.

 

Pietam deļ kam vajadzīgs mysql UN pgsql, vaitad jūs katrai mājaslapai izvēlaties savādāku dbvs?

Jūs man atbildējāt, ka jums ir jāizmanto projektiem pgsql.. Tad ar to es tieši domāju, ja ir jāizmanto pgsql, tad kāda velna pēc ir jābūt profesionālām zināšanām MySQL?

 

Bet jūs man parādiet cilvēku, kurš ar 2 gadu pieredzi mācēs kaut labā līmenī šo te: html, javascript, css, xml, ajax, php, mysql, pgsql

Pa diviem gadiem būs vien tjap-ljap.

 

Par augstskolu runājot, jā diploms protams ir ļoti labi, ja tam līdzi nāk arī praktiskās zināšanas.

Bet cik ir tādu, kuri pabeidz un ne velna nemāk. Par to pat bija tēma forumā.

Un cik ir tādu, kuri aiziet mācīties un pamet tikai tāpēc, ka viņiem tur praktiski nav ko darīt, ka daudzās lietās to pašu profesoru var pamācīt.

 

Par HTML runājot, es vispār neko neteicu par validāciju. Paskatieties to pašu source, kurš ar profesionālām zināšanām HTML, CSS izmanto tikai tabulas? No CSS tur vispār ir tikai pāris rindiņas.

 

Un pie velna, kur es teicu, ka negribu mācīties jaunās tehnoloģijas.

Visu cenšos apgūt un arī apgūstu. Un ja būtu jaapgūst flash, tad to arī darītu, bet vispār, ja tie ir kaut kādi baneri, reklāmas tad kāda velna pēc man tas būtu jādara, nevis dizainerim?

Link to comment
Share on other sites

Dārgais cilvēk, tu maz saprati ko es uzrakstīju?

Ar šo es domāju, ka cilvēkam ar tādām zināšanām nebūs 2 gadu pieredze, bet gan daudz lielāka.

Es domaju - ja cilveks nevar iemacit programešanas valodu gada laika - tad viņam nevajadzetu būt par programetaju.

Webam ir viegls tehnoloģiju steks. Un ša pieprasijuma nekas nav rakstits par SOAP vai lidigiem servisiem.

Protams ka tu nekļusi par viskrutako DBA kurš mak optimizet db klasterus divu gadu laika. Bet kļut par web developeri - var.

 

Jūs man atbildējāt, ka jums ir jāizmanto projektiem pgsql.. Tad ar to es tieši domāju, ja ir jāizmanto pgsql, tad kāda velna pēc ir jābūt profesionālām zināšanām MySQL?

Tada velna pec ka man nav viens projeks. Ir ļoti daudz legasy sistemu. Es neesmu viens komanda. Dažas reizes nevar instalet serveri papildus servisus.

Ir jāstrada ar to kas ir. Un ja ar to ir jāstrada un datubaze ir applikacijas nizimiga daļa, kas bieži notiek ar mysql ot vajag zinat.

 

Bet jūs man parādiet cilvēku, kurš ar 2 gadu pieredzi mācēs kaut labā līmenī šo te: html, javascript, css, xml, ajax, php, mysql, pgsql

Pa diviem gadiem būs vien tjap-ljap.

Es stradaju par web programetaju no 2007 gada. Pirms tam bija - Progress 4 Gl un nedaudz C.

Un salidiznot ar 2009 gadu man papildijas zinašanas(ši tehnoloģiju plasta) tikai pgsql un tas ir tiri advanced jo mēs darba izmantojam ļoti specifiskas proceduras.

Tapēc es domaju ka - jā, tas ir iespejams. Vienkarši vajag macities.

HTML, CSS un Javascript - vieglas valodas ja neizmanto viņus tuvu desctop aplikaciju limenim. JQuery rocks :)

Ajax - viena gramata(AJAX fo professionals) un viss ir skaidrs.

PHP - ir daži momenti, bet vispariba nekas saražģits. Ar freimvorku izmantošanu velvieglak.

MYSQL - vecas versijas vajadzeja daudz zinašanu(lasi pieredzi). Un vispariba ir specefiski momenti.

PostgreSQL - viena gramata + Joe Celko gramata. Un ļoti laba dokumentacija atri dod rezultatus.

Par augstskolu runājot, jā diploms protams ir ļoti labi, ja tam līdzi nāk arī praktiskās zināšanas.

Ja nemacies un nelasi gramatas tad ir gruti. Jo vajag atzit ka jau daudz ir izdarits un taisit web-lapas ir dizgan viegli.

Un taisit web-applikacijas kļust aizvien vieglak.

 

Bet cik ir tādu, kuri pabeidz un ne velna nemāk. Par to pat bija tēma forumā.

Un cik ir tādu, kuri aiziet mācīties un pamet tikai tāpēc, ka viņiem tur praktiski nav ko darīt, ka daudzās lietās to pašu profesoru var pamācīt.

Bet cik ir tadu - celtnieku, autovaditau, konditeru utt.

Es macos institutā. Man ir interesanti. Tas ļauj paskatities uz lietam citadi.

Protams ka pasniedzeji ir dažadi, bet viņi var pareikt resursus un paradit to ceļu pa kuru vajag iet.

 

Par HTML runājot, es vispār neko neteicu par validāciju. Paskatieties to pašu source, kurš ar profesionālām zināšanām HTML, CSS izmanto tikai tabulas? No CSS tur vispār ir tikai pāris rindiņas.

Strada un nes naudu. Tabulam nav nekas ļauns. Tas nebija proretizets uzdevums iedeva macekļim lai viņš sev galvu nelauž ietaica sakuma pameiģinat ar tabulam. Jo vel daudz darba.

 

Un pie velna, kur es teicu, ka negribu mācīties jaunās tehnoloģijas.

Nu, tu teici ka negribi redzet saraksta linux. Ar to var padomat ka tu gribi stradat tiri windows vidē. Tadejadi tu negribi macities linuksu, kas tev ir jauna tehnoloģija. Tas pats ar flash.

Ja es nepareizi sapratu, atvaino.

 

Visu cenšos apgūt un arī apgūstu. Un ja būtu jaapgūst flash, tad to arī darītu, bet vispār, ja tie ir kaut kādi baneri, reklāmas tad kāda velna pēc man tas būtu jādara, nevis dizainerim?

Flešam ir daudz pilitošamans vietas. Speles, web aplokacijas. Es nesen redzeju loti labu attelu editori. Kas sapro psd failus tiri uz fleša. Un pats izmantoju servesi bubble.us

Ka tu doma - to visu dizaineri uzprogrameja ?

Edited by Vhubuo
Link to comment
Share on other sites

Vhubuo. Kā saprotu, tu strādā šajā uzņēmumā?

Protams, daudzām lietām nevar ar tevi nepiekrist.

 

Runājot par Linuxi, es neteicu, ka negribu ar to strādāt un to apgūt.

Vienkārši man ar to ir niecīga pieredze un es saku, ka es pēc tā punkta nederētu.

 

Runājot par flash.

Ne velti nopietni uzņēmumi meklē tieši Flash programmētājus.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...