Jump to content
php.lv forumi

Līgumi, nodokļi, reģistrācija, IK


e-studio

Recommended Posts

  • Replies 46
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Nu tad jāiet spridzināt tās kredītiestādes, nevis par savu kodu jābaidās. Tāpat šamo var iegūt kā pirkstus pamērcēt; padomā, pie cik cilvēkiem tas kods mētājas apkārt, ja, piemēram, tev ir sūtīta nauda caur ibanku.

 

Labi, novirzījāmies nedaudz.

Edited by Kavacky
Link to comment
Share on other sites

Tad jau izdevigi ir stradat ar autorligumu. Pasaki, cik gribi sanemt par darbu uz rokas, un viss, talak klients domaa, vai var atlauties tev to maksat, plus attiecigos nodoklus no vinu puses. Vismaz sads variants, ir izdevigs, pasam darba veicejam, nav jauztraucas ne par atskaitem, ne par ko citu, sanem naudu un viss.

 

Autoratlīdzībām sākot ar pagājušo gadu ir nianses - ja ienākumi gada laikā pārsniedz kaut kādu robežu, tad līdz 1. aprīlim ir obligāti jāiesniedz deklarācija VID, tiek veikts pārrēķins (kaut kāda maģija ar proporciju starp parastiem ienākumiem un ienākumiem no autoratlīdzībām) un attiecīgi var gadīties, ka valsts kasē ir jāieskaita zināms cipars :)

Link to comment
Share on other sites

  • 6 years later...

Pacelšu sešgadīgu mironi, bet domāju, ka ir vērts - zinu, ka situācija pašlaik ir stipri citādāka, nekā topika radīšanas laikos, tāpēc interesē, kas tagad izdevīgāk/ērtāk - mikrouzņēmums, individuālais komersants, vai pašnodarbinātais?

Link to comment
Share on other sites

Ja nemaldos, mikrouzņēmumus IT jomā aizliedza. Pašlaik tikai vēl agrāk reģistrētie var eksistēt. Pašnodarbinātajam (precīzāk - saimnieciskās darbības veicējam) nava ne vainas. Vāc čekus, kurus it kā esi tērējis uzņēmējdarbībai un pa laikam iesniedz atskaiti. 

Link to comment
Share on other sites

Kā būtu ar SIA, kurš visus potenciālos ienākumus izmaksā fiziskai personai kā autoratlīdzību (IIN 23% ar 40% attaisnotajiem izdevumiem, kuri nav jāpamato), kopā sanāk nodokļos 13.8% no apgrozījuma vai mazāk, ja ir lietas, kuras var pirkt uz savu SIA? Vienīgais limits ir, lai tekošos 12 mēnešos nepārsniedz 50'000 eur apgrozījumu, jo tad jāreģistrējas par PVN maksātāju.

Edited by codez
Link to comment
Share on other sites

Nu, 50 štukas gadā (~4k mēnesī) man pagaidām nespīd. Jāuzzin vairāk, kā tur ir ar tām autoratlīdzībām un rezultējošiem nodokļiem.

Interesanta štelle par tiem mikro, labi, ka uzzināju tagad, pirms fakta.

 

Kādam ir ko teikt par individuālo komersantu?

Link to comment
Share on other sites

SIA jābūt vismaz vienam darbiniekam. Un, ja tam netiek maksāta alga (nauda tiek izmaksāta autoratlīdzībās), tad tā pat ir jāsamaksā sociālais nodoklis par minimālo algu.

 

Tas jā, bet tie ir bišķi virs 100 eur/mēn. un atkarībā no kopējā apgrozījuma var būt nenozīmīgi, bet tik pat labi, ja tev kaut kur ir oficiāla alga, tad šis atkrīt.

 

PVN maksātājs statuss ir izdevīgi!

Atkarīgs no situācijas:

Ja tev ieņēmumi ir no ES teritorijas un visus ienākumus gribi samaksāt autoratlīdzībā, tad par visu summu būs arī PVN.

Savukārt, ja ieņēmumi nāk no ārpus ES teritorijas, tad ir ļoti izdevīgi uz firmu pirkt dažādas lietas par kurām vēl papildus var dabūt PVN atmaksu un arī PVN nav jāmaksā.

Link to comment
Share on other sites

Ārzemju uzņēmumiem ES teritorijā vienkārši izrakstīsi rēķinu bez PVN (reversais pvn, laikam tā saucās). Šāds gadījums tieši nesen bija un izrakstīju bez pvn. 

Otrā galā uzņēmums laikam maksā savas valsts pvn. Un ja tā ir juridiska persona, tad pvn viņiem neko neizsaka

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...