Jump to content
php.lv forumi

RTU/LU/VeA: programmētājs


r00m

Recommended Posts

Hallo, palīdziet izdarīt izvēli starp RTU/LU/VeA!

 

RTU piedāvā plašāku mācību vielas spektru, bet LU nav jāmācās ķīmija. Ķīmija ir mans vājais posms. Nesaprotu tur praktiski neko. Ļoti vilina RTU daudznozaru kompetence, bet šaubos par savām spējām pavilkt šo "daudznozarību" + vai LU studenti netiek ar kaut ko "apdalīti"? :)

 

+ pastāv iespēja iet studēt VeA, bet tur vispirms jāstudē 1. līmeņa profesionālā un tad tiek tālāk uz bakalauru (5. semestris) tikai interesanti ko tad tur tālāk māca (neatradu nekādu info). Varbūt sūd**i meklēju vai īsti nesapratu meklējamo?

 

1. RTU - https://info.rtu.lv/rtupub/prg?ukNoteikId=2382

2. LU - http://www.lu.lv/gribustudet/pamatstudijas/programmas/2010-2011-rudens/datorzinatnes/

3. VeA - http://www.venta.lv/portal/files/articles/ITK_StudijuPlans.pdf + tas nezināmais 5. semestris

 

Studējošie un jau absolvējošie programmētāji, dalieties savos uzskatos/pieredzē par šīm izglītības iestādēm! Kurā vairāk "pa tēmu", labāk sagatavo, utt.

Link to comment
Share on other sites

Cik dzirdēts no nostāstiem, tad:

LU var iegūt dziļākas akadēmiskās zināšanas - dziļāku matemātikas un programmēšanas teoriju.

RTU vispār kautkāds bezsakars, ko vispār grūti nosaukt par programmēšanu.

 

P.S. Pats gan neesmu programmēšanu augstskolā studējis.

 

Bet vispār vislabā augstkola programmētājiem ir RTFM.

Nopietni!

Reāli mūsdienās tas papīrs reti kur ir vajadzīgs, daudz svarīgāk ir ko tu proti un kā tu tiec līdzi jaunākajām tendencēm, it sevišķi web izstrādē.

Cik dzirdēts, tad augstkolas šajā jomā atpaliek stipri un mērķtiecīgas pašmācības ceļā ir iespējams iegūt daudz vairāk un derīgāku zināšanu, nekā paļaujoties uz augskolas programmu. Bet, protams, lai mācītos patstāvīgi ir jābūt kaut kādam plānam, ko vēlas sasniegt un pietiekami lielam gribasspēkam.

Link to comment
Share on other sites

Jebkurā gadījumā būs jādraudzējas ar augstāko matemātiku un fiziku. neatkarīgi no skolas (manuprāt).

Vismaz LLU ir, gan jau ka LU arī.

Ja gribēsi strādāt kādā valsts iestāde IT nozarē, tad papīrs ir vajadzīgs.

A citādi papīram nav īstas nozīmes, svarīgi ir ko tu proti...

 

Vēl ir atkarīgs vai mācies datorzinības vai tieši programmēšanu, jo datorzinībās ir vairāk teoretiskie priekšmeti, programmēšanā vairāk ir praktiskie.

Link to comment
Share on other sites

Esmu mācījies LU programmētājos, tālāk LU datoriķu bakalauros, tālāk LU datoriķu maģistros. Pa lielam esmu ar izglītību apmierināts, bet tas, cik daudz un veiksmīgi tu apgūsi būs tavā paša ziņā. Man pašam liekas, ka pirmie 2 gadi programmētājos bija visvērtīgākie, bakalaura atlikušie 2 gadi bija vēl jēdzīgi un vērtīgi, bet par maģistra jēgu es joprojām neesmu pārāk pārliecināts.

 

Jebkurā gadījumā stipri daudz būs atkarīgs tieši no tevis paša, un ieguldītā darba nevis no studiju programmas vienā vai otrā augstskolā.

Link to comment
Share on other sites

Hmm... Zābacisti it kā noliek LU un dod priekšroku VeA.

 

Man papīrs vajadzīgs, lai viss būtu zolīdi :) Programmēšanu labi saprotu un gribās uzzināt vairāk par tematu tādēļ lūkoju vietu kur arī bez manas iniciatīvas būtu interesanti studēt nevis "atsēdēt".

 

Pēc komentāriem spriežot izvēle paliek tikai starp LU un VeA. Kāds nezin kā LU datoriķos ir ar budžeta vietām? VeA cik zinu ļoti maz piesakās uz datoriķiem, jo profesija pati par sevi ir maz mīlēta.

 

Un ko dod tie kredītpunkti? LU 160, bet VeA tikai 120.

Link to comment
Share on other sites

Tas ko tu iekš VeA es atradis skaitās "koledža" , tb, tas nav bakalaurs. Tāpēc arī tik maz KP.

Koledžai ir 2 gadi lekcijas + prakse 6 meneši. Kad tu pabeidz , tu vari vēl pa pusotru gadu ( vai diviem ) dabūt arī bakalauru.

 

 

Bakalauriem ir šitāda programma : http://www.venta.lv/portal/files/articles/ITB_StudijuPlans.pdf

 

Personīgie iespaidi :

telpas labas, lektori OK, neliela augstskolas ( mazāk par 1000 , visus pēc skata pazīsti ),

kojas ideālas , pa logu var jūru redzēt, ātrs nets, pusotrs klubs pa visu V-pili, pēc laika sāc atmest vārdiem galotnes.

Link to comment
Share on other sites

Kādu laiku atpakaļ budžeta vietu bija vairāk nekā vajadzīgs - lasi, ja visu nokārto laikā un ar saprātīgām sekmēm, tad tikt un palikt budžetā nav problēmu.

Ja pareizi atceros, tad LU 2 kredītpunkti atbilst vienai lekcijai nedēļā. Ja kuram ir 4 kredītpunkti, tad tās ir 2 lekcijas nedēļā. Semestrī normāli jāsadabūt minimums 20 kredītpuntki.

Link to comment
Share on other sites

LU baklaurs, ja students izvēlas, iekļauj sevī arī kaut kāda(1. laikam) līmeņa profesionālo papīru. Var izvēlēties: programmētājs vai datortīklu admins. Katram novirzienam atšķirās izvēles priekšmeti.

 

To papīru jau vari iegūt pēc 2 gadiem. Ceturtais semestris ir 4 mēnešu prakse.

Link to comment
Share on other sites

Es arī pievienojos tiem, kas uzskata, ka vismaz bakalauru vajag. Jo:

1) Universitāte dod plašāku skatu uz risināmām problēmām arī praktiskajā dzīvē. Tas reizēm ļoti noder. Es vēl šodien atceros, ka LU pasniedzējs Buls stāstīja mums, ka viņš nav šeit mums atnācis iemācīt ka konkrētai štancei jāspiež sarkano un zaļo pogu, lai tā strādātu un tad, kad atnāk štance ar melnu un dzeltenu pogu, tad viss, tad vairāk apieties ar to nemāk. Bet viņš mums māca principus, lai spētu rīkoties ar visām štancēm. Un man liekas, tā arī ir akadēmiskās izglītības jēga, kad neiemāca, piemēram, konkrētu programmēšanas valodas sintaksi, bet idejas, algoritmus un pieejas darbam. Konkrētu sintaksi u.c. specifiskās lietas apgūst pats (jo cik tā programmēšana bija LU, tas nebija pārāk nopietni).

2) Arī darbā privātajās iestādēs šo papīru neskatās tad, ja cilvēks ir pazīstams vai ar pieredzi. Bet citādi, tas dod kaut vai pirmo kritēriju starp tiem, kam nav nekā un tiem kam ir vismaz papīrs. Tas norāda to, ka viņš ir bijis tik uzņēmīgs, lai vismaz pabeigtu universitāti.

3) Arī privātajās iestādēs, kas vismaz startē konkursos valsts un pašvaldību pasūtījumiem, darbiniekiem ļoti noder augstākā izglītība, jo šādos konkursos parasti ir jādod potenciālo izpildītāju CV un tiem parasti ir jābūt ar augstāko izglītību, vai arī tas reizēm dod klāt kādu punktiņu piedāvājuma vērtējumā.

 

Tas, protams, nenozīmē, ka nav ģēniju un gudru cilvēku bez augstākās izglītības, vai arī, ka visi, kas to dabū, kļūst gudrāki...

 

Gints Plivna

http://datubazes.wordpress.com

Link to comment
Share on other sites

Gints Plivna - vispār jau teoriju var iemācīties pats! Pietiek ar vēlmi un materiāliem! Tā, ka bez tiem LU papīriem var tīri labi iztikt... Un pieredzējis programmētājs neskatās pogas un rīkus, viņš apgūst rīku pēc savām metodēm un atrod tajā lietderīgu pielietojumu diezgan ātri bez visām "augstskolām"! Rīks var būt arī programmēšanas valoda protams, jo tas ir rīks pats par sevi. Tas ir pieredzējušam programmētājam (vismaz 3 gadu nepārtrauktas pieredzes). Starptautiski augsti novērtētām augstskolām ir savādāk - tur diploms noteikti spēlē lomu, jo tādās augstskolās strādā augstas klases pasniedzēji, kas tiešām izmāca zinātnieku līmeņa cilvēkus! Bet programmēšana ir prakse, prakse un vēlreiz prakse! Visa tā teorija programmēšana ir radusies tikai un vienīgi no prakses - tā ir prakses uzkrātā pieredze. Principā, ja mācies par programmeri, tu mācies kā nepieļaut praksē kļūdas, ko pirms tevis ir pieļāvuši miljoniem programmētāju! ;)

Tā, ka viss ir individuāli, programmētājs ir viena no tām profesijām, ko nevar "iezubrīt" un punkts!

 

Personīgi man ir tā sanācis, ka nepabeidzu nevienu augstskolu, bet šobrīd praktiskā pieredze jau ir gadiem! Un es piemēram, neredzu jēgu iet uz "LU datoriķiem" - zemē nomests laiks un nauda! Bet ja varētu kādu MIT pabeigt, teiksim, tad tas būtu to vērts! Varbūt ne MIT, bet var arī klasi zemāku augstskolu, bet lai ir no izglītības praktiskā jēga, ultra dārgs tualetes papīrs man nav vajadzīgs. Ja man jāpierāda sevi darba devējam, to pierāda tas, ko es esmu darījis, ko es varu izdarīt un ko es zinu (varu izpildīt jebkuru testu, saistītu ar savu specifiku). Es varētu dibināt arī savu biznesu, man nav problēmu ar to nodarboties! Viss atduras iespējās un darba tirgū, kurā kandidē, jo iesākums visiem normāliem cilvēkiem (ne-biezo bērniem) ir konkurēšana brīvā darba tirgū! :)

Edited by Mastermind
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...