Jump to content
php.lv forumi

Roboti


KarlisBa

Recommended Posts

Sveiki!

Kādu laiciņu atpakaļ jau es te prasīju šo to par "robotu" programmēšanu un laikam kā klasiski nosliecos uz Arduino. Pamatīgi zaļš vēl esmu, bet kroku šajā sfērā palēnām apaudzēju. Šeit es rakstu tāpēc, ka varbūt kāds no šī foruma kādreiz ir saskāries ar Arduino kontrolieriem un varbūt pats taisījis kādu "robotiņu". Ar vārdu robots šoreiz es domāju ierīci, kas spēj braukt jeb kustēties un analizēt, kurā virzienā griezties. Kaut kas primitīvs iesākumam jāuztaisa. :) Tad nu ja kāds ar ko tādu ir ķēpājies, tad būtu patīkami ja padalītos ar informāciju, kur gudrību smēlies. Lai gan šis ir programmēšanas forums, tad šoreiz pa to līniju tā gluži tik daudz nevajag, jo kā teicu nolēmu ņemties ar Arduino kontrolieriem, kuriem par programmēšanu oficiālajā lapā ir gana gudrības. Vairāk par tehniskajām lietām. Lūdzam neknābt man acis par to ka šis ir web programmēšanas forums, varbūt kāds arī no web'istiem atrodas ar līdzīgu aizraušanos un varētu norādīt uz kādu citu forumu, kur smelties gudrības. :)

Link to comment
Share on other sites

Sveiks!

Visu laiku arī man niez kaut ko tādu pasākt. Pagaidām tikai lasu un skatos, ko kā citi taisa. Labi resursi par šo tēmu:

http://letsmakerobots.com/ - tikai un vienīgi robotu lietām veltīts resurss

http://blog.makezine.com

http://hackedgadgets.com

http://hackaday.com

 

+ http://funnel.cc/Main/HomePage

Link to comment
Share on other sites

Nu ar Arduino kontrolieriem ir ļoti viegli darboties. Vakar vienu tādu dabūju, šodien jau testēju kā "smadzenes" darbināt. Vienīgi ar draiveru instalēšanu uz Vistas bija problēmas, bet uz XP vides nekādu sarežģījumu. Tagad jāsāk meklēt, kur motorus, sensorus, un visus citus štruntiņus dabūt.

Link to comment
Share on other sites

Latvijas apmēros tas kontrolieris, ko es pirku, ir pa ~18Ls, bet es pa 15Ls dabūju caur vienu cilvēku - kas runā tas atrod. :) Īstenībā es zinu tikai vienu vietu, kur Latvijā var nopirkt un tas arī ir kā reizi oficiālajā Arduino mājas lapā norādīts. Tas ir interneta veikals www.argus.lv, bet pašlaik viņiem nav pārdošanā tie klasiskie kontrolieri jebšu - Duemilanove un Diecimila. Atšķirība starp viņiem abiem lielos vilcienos ir tikai tā, ka Diecimila automātiski neatpazīst, kas ir strāvas avots, respektīvi, USB vai parastā padeve, bet otrs atpazīst. Anyway, ja sākumā seko visām pamācībām un visu lasa, tad nav nekādu problēmu. Cik zinu, tad Argus veikalā jauns kontrolieru pievedums būšot kaut kad septembrī, jo tagad no Itālijas ir pasūtīts, bet viņiem tur esot atvaļinājums un tāpēc tik ātri nepiegādājot. :)

Link to comment
Share on other sites

Var jau arī negaidīt septembri un mierīgi pasūtīt arī ārzemēs no kāda interneta veikala. Cena + piegāde diži neatšķirsies no cenas Latvijā. Savu Arduino Diecimila pirms laba brīža arī iepirku ārzemēs, vienīgi dažādu apstākļu sakritību dēļ tā arī neesmu neko sakarīgu izveidojis :)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Derētu Latvijā noorganizēt šāda tipa pasākumu:

Skjiet ka tie Kaujas roboti ir Radio vadamie, pamataa uz zaales pljaveju sasijas :)

Vispar pasen atpakalj pasam bija shada doma :)

Vienigi Rigas dzivoklii gruti taadu verkji uzbuuvet. Vajadziga daudzmaz nopietna darbniicinja, kur ka minimums ir:

Virpa, Freze, Punkt metinamais & citi instrumenti ...

---

Taa kaa Man bija doma sakuma veidot mazaka izmera kaujas robotus, kuri buutu pieejami plasakai publikai & arii cenas zinja nesasniegtu lielas summas. Teiksim taa:

RC ~~ 100-200LS ( jau pietiekami laba 16 Komandu)

Motori: ~~5-50Ls (katrs)[ nebrinaties par 50Ls paskataties kautvai sheit]

akumulatri ~~ 20-60Ls (vajadzigi vairaki )

Nu un parejas daetaljas varetu buut ~~ 100LS

---

Taa kaa ~~300-500Ls varetu uzbuvet nelielu bet diezgan krutu varjantu ...

Link to comment
Share on other sites

Nu čaklo roku saiets katru gadu notiek RTU vadībā. Ir gan līnijsekotāju sacensības, gan arī sumo cīņu sacensības robotiem: http://www.robotika.lv/

 

Itkā man bija doma uz arduino bāzētu līnijsekotāju uzbūvēt, detaļas laba daļa ir sapirktas, tikai nav sanācis laika pieķerties :(

Link to comment
Share on other sites

Es ieteiktu, nevis nodarboties vienkārši ar hobijismu, bet meklēt brīvas nišas, kurās var iespraukties ar automātikas un IT produktu apvienojumiem. Reāli Latvijā ir daudzi cilvēki, kas varētu daudz ko izveidot, bet tikai retais to dara caur biznesa modeli, lai ar to arī nopelnītu. Koncentrējaties, nevis uz to, ko jūs varat uztaisīt, bet uz to, ko jūs varat uztaisīt un labi pārdot.

Forumā pat varētu uztaisīt virtuālā brainstorminga sadaļu, kur visi var ieteikt biznesa idejas, kuras varētu būt saistītas ar elektroniku, IT, WEBu un to apvienojumiem, uzlabot tās, jo, ja reāli strādā uz starptautisko tirgu, tad latvietis latvietim nu nekādi nav konkurents.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...