Jump to content
php.lv forumi

Web izstrādes projekta izmaksu kalkulators


Recommended Posts

tur noteikti truukst:

 

DB projektesana --> Labi izveidota DB struktuura ir ljoti svariiga

DB pamatdatu ierakstiisana --> parasti jau klientam addod saitu ar kautkaadiem starta datiem , dazreiz to ievietosana DB var aiznjemt ieverojamu laiku

PHP (citas server saide prog. val) --> Algoritmu izstraade --> pamatprincipu izstraade totajam projektam

PHP --> kodesana/ testesana

Link to comment
Share on other sites

Es atkal pamanīju, ka trūkst Dokumentēšanas. DB lietas, manuprāt, palien zem "Information Architecture" un PHP lietas zem "Server-Side Development" un "Testing & Debugging". Bet nu droši vien, ja kādā projektā tās ir svarīgi izcelt - tad tas ir jādara.

Link to comment
Share on other sites

Grey_Wolf, liekas, ka pamatdatu ierakstīšanu varētu mierīgi pabāzt zem copywriting ;) Jo bieži vien ir tā, ka viens ir kas ir sazīmēts skicēs un otrs ir tad, kad ir skicēs jāiebaksta reālā informācija.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Tas iedalījums tur ir dīvains. Ko nozīmē "Copywriting", ko nozīmē "Miscellaneous"? Pie tam es neizprotu, kāpēc tik daudz pozīcijas veltītas dizainam, ja par vizuālo dizainu varētu runāt tā - idejas izklāsts (ietilpst iekš Client Meetings), skices un apstiprinātās skices gatavais dizains - viss.

Ja runājam par Information Architecture - tad tur var ietilpt gan ļoti daudz un sarežģītas lietas, gan arī viens teikums - "Izmantosim mūsu frameworku MVC stilā". Tā varētu būt nosacīti Information Architecture - konveijera lapām to nevajadzētu tik ļoti uzsvērt, jo parasti jau šī arhitektūra ir gatava, nepieciešams tikai melnais darbs - programmēšanu izdarīt.

Viss tas iedalījums ir tāds vidusceļš - starp lielu projektu un nelielu webu. Ne šis ne tas. Mazajiem webiem nevajag vismaz Information Architecture, Design Revisions (skaitīsim laiku, pa kuru klients skata skices?), Photo Art Direction (šo darbu parasti veic dizaineri vai klients pats ar saviem resursiem pēc izstrādes jau) - tikpat labi mēs varētu tur ieskaitīt vēl servera uzturēšanu, hostingu īri un sazin vēl ko, bet cik saprotams, runa iet par web-development. Kā arī dziļdomīgais Miscellaneous - nav jēga izdalīt sadaļas, kas nav skaidras. Ja zem "dažādi" ir paredzēts tas, ka viens darbinieks ir saslimis un uzņēmējam nācās apmaksāt to, ka viņš neko nespēja darīt, tad tā ir uzņēmēja problēma un neprofesionalitāte, ja viņš to apzināti ieliek zem "dažādi". Ja es būtu klients, es nekad nemaksātu par kaut kādu sadaļu, kas saucas "Dažādi".

Savukārt, nozīmīgiem projektiem var savajadzēties vēl sadaļas. Bet ir kaut kādas cietās starta sadaļas lieliem projektiem, bez kurām nekādi (izlaidīsim visādus client meeting and "pļāpīng pie kofē and tāfeling skečes"):

1) System & Information Architecture

2) Technology Research & Analysis

šiem diviem pirmajiem vajadzētu radīt arī tā saucamo tehnisko specifikāciju - tur jābūt iekšā arī kvalitātes prasībām un iespējamo nākotnes izmaiņu paredzēšanai.

While (still in development) {

3) Developing

4) Testing & Debugging

}

5) projekta palaišana produkcijā un visi ar to saistītie sīkumi (kurus būtu jāuzskaita pa apakšpunktiem)

 

Bet tie ir tikai veicamie uzdevumi un procesi. Ja runājam par darba stundām un samaksām, tas ir kas pavisam cits - katra cilvēka stundas likme x cilvēka patērētās (vai prognozētās) darba stundas pie konkrētā projekta. Viss.

Link to comment
Share on other sites

Tātad Tava formula ir:

Σ KonkrētāCilvēkaStundasLikmen * KonkrētāCilvēkaDarbsStundāsn

Ja?

 

Copywriting - ir satura (reālu rakstu/publikāciju teksta/attēlu/video/audio) izveidošana, noformēšana un ievietošana. Ar to Latvijā izstrādātāji nav pieraduši nodarboties, taču citur pasaulē mēdz jau uzreiz no izstrādātāja pasūtīt "autorsaturu" (manuprāt, samērā tuvs apzīmējums), kas pie projekta palaišanas sastādīs lielāko daļu no lapas satura - nu piemēram spēļu portālu pasūta jau uzreiz ar tajā ievietotiem spēļu apskatiem.

 

Miscellanous parasti rietumu projektos nozīmē tādas izmaksas, kas tieši nav saistītas ar projekta realizāciju un kurām ir unikāls raksturs.

Link to comment
Share on other sites

Tātad Tava formula ir:

Σ KonkrētāCilvēkaStundasLikmen * KonkrētāCilvēkaDarbsStundāsn

Ja?

 

Tieši tā. Profesionāla pieeja - katrs cilvēks veic savu darbu un katra darba stunda ir apmaksāta. Vai tas būtu klientu menedžeris (kurus nezin kāpēc Latvijā dēvē par projektu vadītājiem), vai programmētāju grupas vadītājs - vecākais programmētājs (kuri nez kāpēc Latvijā mēdz būt tie paši klientu menedžeri), jebkuram cilvēkam ir savas darba stundas, pēc kurām piestādīt rēķinu klientam. It kā objektīvi darba stundas likme sevī varētu iekļaut:

1) tiešo darbinieka algu;

2) apgrozāmo līdzekļu (dators, telpas) nolietojuma daļu, kas aprēķināta uz vienu darba stundu par pamatu ņemot attiecīgās darba vietas daļu un 40 h darba nedēļu, kas varētu būt kaut cik ievērojams vienīgi pateicoties telpu īrēm utml.

3) citas izmaksas (neesmu grāmatvedis, nepateikšu);

4) uzņēmuma peļņu;

5) nelielu rezervīti (ja izmaksas var mainīties) - izlēdz palikšanu uz 0 peļņu vai mīnusos;

6) nodokļi.

 

Un tas arī visu iekļauj. Stundu likmes mēdz būt fiksētas, tāpēc uzņēmuma peļņa ir mainīga, jo izmaksas ne vienmēr ir tādas kā aprēķinātas iepriekš, savukārt klientam tu nevari teikt - šodien mums būs 25 Ls stundas likme, bet rīt 30 Ls. Tāpēc arī šīs likmes mēdz būt palielas, jo iekļauj to rezerves daļu, ja nu gadījumā izmaksas izrādās pārāk lielas (pārāk dārgs programmeris bij nepieciešams vai arī par daudz notērēja benzīnā, mītingos).

Klientam būs skaidrs, par ko viņš maksā, uzņēmumam būs peļņa praktiski vienmēr. Pie tam, ja kāds no darbiniekiem uz savu stundas likmi ir ietaupījis (teiksim, programmeris uzprogrammējis ātrāk nekā cerēts), tad tur arī rodas rezerve, ja kāds cits darbinieks savas stundas ir pārtērējis. Klientam ta vairāk vai mazāk no tā neprasīsi - parasti ar klientu par cenām vienojas iepriekš. Lai gan var vienoties arī, ka maksāts tiek pēc tam saskaņā ar reāli patērētām stundām - nu tas jau ir paradīzes gadījums.

Edited by WebStandarts
Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...