Jump to content
php.lv forumi

Zināšanu pārbaude, sertifikācija - kur?


Endijs

Recommended Posts

Zinu Brainbench un zinu Zend sertifikācijas. Vai ir vēl kādas un ja ir - kādas izmaksas?

 

Brainbench agrāk šad tad deva iespēju bez maksas pildīt testus (akciju ietvaros). Tagad kaut kas tāds arī ir manīts?

Link to comment
Share on other sites

Ouch - mana kļūda. Aizmirsu piebilst, ka interesē tieši PHP sertifikācija/testi. Var pat nebūt sertifikācija, bet kaut kādi testi. Gribu pārbaudīt vai esmu kaut nedaudz zinošs. Jau kādu gadu man ir kompleksi. Tā vien šķiet, ka arī joprojām zināšanas nav tik labas, lai varētu teikt, ka esmu "advanced" līmeņa koderis. Bet varbūt ka man ne tādas prasības. Gribu tāpēc kaut kā tikt skaidrībā kas un kā. Sertifikācija likās +- sakarīgs veids, kā to pārbaudīt.

Link to comment
Share on other sites

Man gan tāda sertifikācija neko daudz neizsaka. Pats senākos laikos oficiāli darba vajadzībām liku Lotus Notes sertifikāciju, nu ka es ar LN Designeri mācētu developēt. Tai testā tie jautājumi bija nu dīvainā formā - tā kā manuāļa pārzināšanu pārbaudītu. Un manuprāt tas ir greizi. Tad jau darbs pie palielākiem projektiem manās acīs nozīmētu daudz lielāku vērtību, nekā tāds sertifikāts (zināšanu un prasmju jomā). Tāpēc, imho, tavā gadījumā nav ko iespringt. Ja vien pie kārtējā koda gabala rakstīšanas nav jāsēž nedēļu un jāprāto, no kura gala iesākt - ar domu, ka dotajai problēmai ir skaidrs no kura gala pieiet, tad viss ir ok ar zināšanām. Protams, ne jau uzreiz visu risinājumu vajag saredzēt, galvenais jau redzēt un saprast ceļu uz to. Vēl jo vairāk - ja arī manuāli māki atvērt un atrast meklēto, tad vispār ideāli ;) Tādas manas domas par to sertificēšanu.

Link to comment
Share on other sites

No vienas puses taisnība par lielajiem projektiem, taču no otras puses PHP programmētāji arī lielos projektos mēdz sataisīt ziepes tādas, ka maz neliekas.

 

Manuprāt Zend sertifikācija ir tīri laba, vienīgais, ka Latvijā ir uz vienas rokas pirkstiem saskaitāmi (iespējams, ka pat daži pirksti paliktu brīvi) darba devēji, kas zinātu par tādu sertifikāciju. Neko daudz labāka nav arī situācija no otras puses. Vēl pāris gadus atpakaļ Latvijā nebija neviena Zend sertificēta speciālista. Šobrīd cik saportu kaut kas iet uz labo pusi.

 

Ja par sertifikācijām vispār tad interesants ir Brainbench piegājiens ar sertifikāciju komplektiem, kas dod kaut kādu kopējo sertifikāciju noteiktai specialitātei. Ja runājam par web lietām, tad tam ir paredzēta Web Developer Job Role, kas sevī iekļauj ne tikai pliku PHP, bet arī HTML/JS/CSS un citus testus par dažādām attiecīgajai specialitātei nepieciešamajām lietām.

Link to comment
Share on other sites

bubu - protams, piedalīšanās lielos projektos labi parāda kādas ir tās zināšanas. Bet lieta tāda, ka ne jau visi tajos lielajos projektos var tikt. Turklāt - tiekot lielā projektā var sanākt darboties ar kādu specifisku problēmu risināšanas apgabalu. Savukārt sertifikācijas ceļā varētu pārbaudīt krietni plašāku areālu. Esmu skatījies piemērus Zend sertifikācijai. Lielākā daļa jautājumu, kā jau tu teici, ir no sērijas "manuālis galvā", kā arī "tricky questions", bet tā tik un tā ir kā alternatīva tiem, kuriem nav pieejas lieliem projektiem.

 

Vēl viens variants ir piedalīties kādā OpenSource projektā. Bet arī tas nav īsti perfekts piegājiens. Jo nav jau teikts, ka tas OpenSource projekts būs daudz maz sarežģīts, visaptverošs, kā arī ka kāds tagad nu ies un pētīs ko tieši tu tam projektam esi devis (bet sertifikātu varēs vismaz darba devējām kādam parādīt, vai uzdrukāt uz krekla un lepni vazāties pa ielu :D ). Cita lieta, ja dalība ņemta kādā daudz maz elitārā projektā. Piemēram, "bug hunting day" vai kādas komponentes izstrāde priekš ZendFramework. Tad uzreiz vajadzētu būt skaidram, ka ja var tur roku pielikt, tad arī zināšanām vajadzētu būt daudz maz augstām.

Link to comment
Share on other sites

Gribas ticēt, ka lielajās firmās HR darbinieki ir dzirdējuši par Zend sertifikātiem. Nezinu, vai uzņēmumu nezināšana ir vienīgais iemesls, kāpēc Latvijā ir tik maz cilvēku ar Zend sertifikātu. Varbūt sertifikāts pārāk dārgs, varbūt dabiskais latviešu slinkums?

Link to comment
Share on other sites

Manuprāt sertifikācija nav populāra, jo LV nav jau īsti nekādas konkurences. Vismaz līdz šim nebija. Taču tagad darba tirgū situācija saasinās un varbūt cilvēki sāks vairāk "urbt" un gribēs pārbaudīt, cik tad īsti ir ieurbuši vai vienkārši, lai varētu parādīt sevi kā zinošāku vai apņēmīgāku. Tad arī sāks domāt par sertifikācijām. Bet tas vairāk attiecināms uz tādiem kas mēģinās mainīt darba vietu.

Link to comment
Share on other sites

No vienas puses taisnība par lielajiem projektiem, taču no otras puses PHP programmētāji arī lielos projektos mēdz sataisīt ziepes tādas, ka maz neliekas.

 

Problēma ar sertifikāciju tai skaitā ar Zend (ir samērā brīvi pieejami testi utt) ir tāda, ka tā faktiski norāda tikai uz to ka tu zini sintaksi un varbūt kaut kādus vispārīgus principus. Arī milzīgām bloatwares var būt sintaktiski 99.9% pareizas, bet pats risinājums tik un tā ir caur pakaļu.

 

Cik nu man pašam ir nācies ar to visu saskārties tad praksē lielāka iespēja dabūt patiesu (nākotnes) speciālistu ir vienkārši ar filtrēšanas metodi - pieņem darbā -> pavēro kā cilvēkam veicas -> izdara secinājumus vai otrs variants vienkārši atrod un "hijacko" cilvēkus no kaut kādiem interesantiem projektiem, ko, manuprāt, piekopj diezgan daudz kompāniju - kaut vai tā pati google (var secināt no dažiem OS projektiem un arī konkrēta letiņa gadijumā) ;)

 

Līdz ar to no mana viedokļa - sertifikāts "ok, fine", bet tas nav notiecošais faktors..

Link to comment
Share on other sites

Viens gadījums, ko es varu pastāstīt no sava čoma pieredzes. Kad viņam nācās mainīt darba vietas, šis mēģināja pieteikties uz C++ programmētāja vakanci kādā no lielajiem (ja Latvijas uzņēmumus vispār var dēvēt par lieliem) IT uzņēmumiem. Viņam palūdza aizpildīt Brainbench testu. Nezinu, cik viņš dabūja testā, bet pēc testa nokārtošanas viņam pastāstīja, ka zināšanu tomēr pietrūkst. Ar to pašu uzņēmums zaudēja, manuprāt, vienu no labākajiem Latvijas C/C++ programmētājiem, jo džeks patiešām bija ģēnijs.

Edited by black
Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Create New...