Jump to content
php.lv forumi

Javascript (AJAX) bibliotēkas


Java

Recommended Posts

Man tāds interesants jautājums - pieņemsim, ka saitā netiek agresīvi izmantots AJAX un tas parādās epizodiski. Bet vajag dažādas javascript funkcijas. Rodas jautājumi:

1. Kādu Javascript frameworku izvēlēties?

2. Vai labāk taisīt pašam savu Javascript bibliotēku.

 

Vēlos profesionālu pieeju un manā uztverē tā neaprobežojas ar copy/paste jeb tikai gatavā izmantošanu.

 

Zināms, ka šis ir ļoti jūtīgs jautājums, jo Javascript var ietekmēt pārlūka atvērtās lapas performanci, ko ir patiesībā ļoti nepieciešams minimizēt, jo klienta gala mašīna var būt jebkāda... Ja taisam php uz nežēlīgi jaudīga servera, mums nav tik būtiski maksimāli optimizēt php performanci. Bet javascript uzskatu, vienmēr ir jābūt ar pietiekami labu performanci.

 

Varbūt, ja saitā ir vajadzīgas līdz 50 iebūvētām vispārējām funkcijām, labāk tās uzrakstīt pašam savā bibliotēkā, nekā izmantot gatavu freimvorku, kurš piedāvā plašas iespējas?

Link to comment
Share on other sites

Ha, uzdūros tikko interesantam saitam ;)

http://mootools.net/slickspeed/

 

P.S.

Kādi rezultāti (kopējais ātrums jums uzrādījās)? Vismaz vietas sarindojot?

 

Man sekojoši, sarindojot pēc vietām un ātruma:

1. Dojo 1.1.1 - 104

2. MooTools 1.2 - 146

3. JQuery 1.2.6 - 148

4. Prototype 1.6.0.2 - 235

5. YUI 2.5.2 Selector beta - 338

Edited by Java
Link to comment
Share on other sites

Vēlos profesionālu pieeju un manā uztverē tā neaprobežojas ar copy/paste jeb tikai gatavā izmantošanu.

"Profesionāla pieeja" vien jau nozīmē to, ka no 0 neko nerakstīt. Jāizmanto gatavas bibliotēkas.

Katrā ziņā nezinu par ko tu uztraucies. Ja neizmantosi tās 101 "liekās" funkcijas, nebremzēs jau tavs skripts tāpēc vairāk. Iamzno tās savas 50 funkcijas un dzīvo laimīgs.

Es katrā ziņā esmu par jQuery - pieradums, lietošanas ērtums, nez.. ikdienā tāpat webu neprogrammēju, tāpēc, tad, kad vajag drusku ērtuma JS'ā, tad ar jQuery visu panāku, ko vajag, ērti un viegli.

Link to comment
Share on other sites

Selektoru selektēšana jau nav vienīgā šo bibliotēku fīča, ja kas (vismaz par jQuery runājot, par pārējiem daudz nezinu). Pepijs izskatās, ka nekad tev neveiks XHR pieprasījumu vai ļaus ērti mainīt css vai html elementu atribūtus.

Link to comment
Share on other sites

Peppy nepārliecina esošā versija un "popularitāte"...

JQuery pārliecina mājaslapa un vieta visādās AJAX Framework top listēs...

Laikam izvēle ir starp JQuery, Dojo un MooTools - viens no šiem. Ar Prototype biju jau saskāries praksē - tiešām likās pamatīgs mēsls - gļuks un bremze, doma bija "nez, kurš to sūdu izvēlējies šim saitam...", tagad paskatoties rādītājus arī skaidrs, ka šim patiesībā ir nepelnīta vieta Top AJAX Framework listē...

Link to comment
Share on other sites

man personīgi simpatizē mootools.

Agrāk izmantoju jquery, bet bija lietas, kas ne īpaši apmierināja. jQuery iznāk biežāk jaunās versijas, tāpēc ir problēmas ar pluginu savienojamību. Protams, ja jāizmanto tikai daži plugini, tad var pāriet uz vecāko versiju. Bet ja tiek izmantoti vairāki desmiti pluginu, tad jau ir neērti. Un pārrakstīt ir laik ietilpīgi.

Ja pats raksti pluginus, tad uz mootools tie izskatās pārskatamāki un vieglāk uztverami (bet tas ir gaumes un pieraduma jautājums).

 

 

Bet ja nopietns projekts, tad es patērēju mazliet vairāk laika situācijas izvērtēšanai un rīkojos sekojoši:

1) izvērtēju to kas man būs vajadzīgs

2) sameklēju polulārākiem freimworkiem pluginus priekš mana darba (aprobežojos tikai ar jQuery un Mootools, jo urbties vairākos man vienkārši nav vēlmes)

3) novērtēju, kuri plugini gļuko, kurus jāraksta pašam

3) saskaitu katram fremworkam plusus un mīnusus, un tad izvēlos

 

pirms mootools iepazīšanas bija vēlme uzrakstīt savējo frameworku, bet tagad tā vēlme pa mazam atkrīt.

Link to comment
Share on other sites

Mana balss aiziet par jquery kaut vai popularitātes pēc, kuras dēļ ir ļooti daudz plugini, jābūt kaut kam patiešām specifiskam, lai vajadzētu tādu pašam rakstīt.

 

P.S. Ajaxam joprojām izmantoju xajax (xajaxproject.org) , jquery manipulācijām ar css/dom,

Link to comment
Share on other sites

Pēc testu rezultātiem uz 6 pārlūkiem - FF3, IE7, IE6, Opera9.5, Safari3.1.2, Chrome0.3 tā pat īsti nevar izšķirties, kurš ir labāks... Vienīgi skaidrs, ka uzreiz automātiski atkrīt Prototype (bremze) un Sizzle (errori). YUI izskatās ar nepārliecinoši - performance nav iepriecinoša.

Savukārt - starp pārējiem līderi ir Peppy un EXT. Un atlikušie - JQuery, Dojo un MooTools izskatās salīdzinoši līdzīgi, JQuery - tiesa stabilāks, ja runa ir par dažādiem pārlūkiem... Performance pieņemama uz visiem, kamēr Dojo un MooTools nav īpaši sajūsminoša performance uz IE un Chrome. MooTools tiesa gan, izskatās stabilāks par Dojo. Tā, ka secinājums ir viens - nepieciešama padziļināta pētniecība attiecībā uz šiem frameworkiem:

JQuery, MooTools, Dojo, EXT un Peppy. No šiem 4 reāli ir izvēle. Peppy ir superlight, bet izskatās, ka arī "superzaļš".

Nebūtu slikti, ja kāds izpētītu, kādiem gadījumiem katrs no šiem 4 noder labāk un kāda ir reālā kopējā performance un stabilitāte, elastība, gļuku neesamība utml.

Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Create New...