Jump to content
php.lv forumi

Vai Latvijā trūkst programmētāju?


Paraugs

Recommended Posts

Tu runā par programmēšanas valodām, kurām ir principi vienādi (un sintakse jau būtu tas mazākais, ko apgūt) - augsta līmeņa, OOP valodas lielākoties... Protams, sintakse galvu jauc vismazāk - tas ir drīzāk pieradums! Protams, interese var būt par daudzākām valodām un ieskatīties un izmēģināt populārākās no tām ir ne tikai interesanti, bet pat lietderīgi... Bet ne vienmēr tam visam ir laiks un ir tomēr tāpat nāksies piezemēties uz kādu valodu, ko padziļināti urbsi ikdienā (visādas fiškas atklāsi utt.), kas būs nepieciešama darbam, jo visās tās īpatnības neapgūsi! Ja tu programmē Windowsam tikai, izmantosi .NET, ja arī citām platformām, tad Java... Ja tev vajag weblapu, izmantosi php, jo tur ir vajadzīgās iestrādnes. Bet ikdienā tomēr vajag specializēties uz vienu lietu... Kaut kāda "viszinoša ģēnija" tēlošana nav paredzēta programmētāja garam... Viņam darbs tai pašā vienā valodā, kur viņš programmē, uzliek atbildību to pārzināt un studierēt! Un nezinu, kas tas par gudrīti, kas var kā maizes darbus mierīgi savienot Java un .NET, piemēram - abos būt lielisks, pie tam neaizmirst par visām vizualizācijām, atšķirīgām datubāzēm, bibliotēkām utml. Kam tas vajadzīgs... Ja patīk .NET, nu ņemies gadiem ar to .NET 80% no sava darba laika un rezultāts būs - ja kādam vajadzēs .NET programmu, viņš ņems labāk to, kurš to .NET pārzin ļoti labi un atcerās visu, jo ikdienā strādā, nevis "viszinīti", kurš patiesībā daudz ko aizmirsis, daudz ko varbūt arī nezin, jo ikdienā to valodu nelieto...

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 114
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Visvairāk no programmēšanas valodām besī tas Pascal. Ja vēl QB liekās priekš iesācēja diezgan interesants un tad tika pāriets uz VB, tad nu pascal šajā sākumā kaut kā nevaru iedabot. Līdzigi kā darksign, sāku ar QB, tagad jau pats uz pārmodota hibrīda phpbb engine kodējos(tā teikt freimworks, CMS). Plus vēl php, css, javascript. VB man kaut kā nesaista, jo nu kurš mūsdienās parastos softus izmanto, vairāk jātaisa intereaktīvi, kurus var sasniegt no jebkuras pasaules malas.

 

TB. Sorry, bet man šiet ir pa smagu, vēl jāaug.

Link to comment
Share on other sites

to Java:

Ja tu proti tikai 1-2 valodas, tad tu neproti programēt. Tava aprobežotība, attiecībā uz programēšanas valodu pielietojumu, to tikai vairāk izceļa.

 

to foxsk8:

QB vajadzētu ailiegt ar likumu skolās. Tā valoda izd*āž smadzenes. Pēc tam ir daudz grūtā apgūt citu valodu un veidot korektus algoritmus. Pascal tai pašā laikā ir viena no labākajām valodām priekš mācīšanās[/b]. Jā tā ir morāli novecojusi, be quickSort algoritms darbojas uz pascal kā iekš c++ un python.

Un tavā apsēstībā ar phpbb es laikam tomēr nbeiedziļināšos.

Link to comment
Share on other sites

nevis "viszinīti", kurš patiesībā daudz ko aizmirsis, daudz ko varbūt arī nezin

Mūsdienās jau sen kā svarīgi ir nevis visu pārzināt un mācēt, bet gan mācēt atrast informāciju un to efektīvi pielietot. Lai arī es, piemēram, Javā neprogrammēju vispār, zinu tikai sintaksi. Taču drusku pameklējot un palasot infromāciju par to, varu mierīgi rakstīt softu tajā.

Link to comment
Share on other sites

mefisto - ja tu būtu iemācījies lasīt ne tikai burtus, bet arī jēgu manos teikumos, tad tu būtu varbūt sapratis, ka es teicu, ka neiet runa par valodu zināšanām, bet gan uz to, uz kuru valodu specializējies! Esmu diezgan drošs, ka ja tu, pieņemsim, ikdienā strādā un proti php pamatā, ka tu ne vella (vismaz saprātīgos termiņos) nespētu uztaisīt softu uz C++, piemēram...

Bubu - varētu piekrist, bet tas tomēr ir atkarīgs no pieredzes.... Neba nu zinot QB, pēkšņi bez problēmām uzprogrammēsi jebkur. Pieredzējušam vairākas valodas un darba stilus, programmētājam nevajag būt problēmām tiešām kaut ko uzprogrammēt svešā valodā.

Link to comment
Share on other sites

"Bet vairums programmētāju tomēr dažādiem mērķiem pielieto dažādas valodas".

 

Protams ka pielieto, jo dažreiz nevar bez tā iztikt. Tomēr ja uzņēmums veido tādas sistēmas kam ir nepieciešamas vairākas valodas, tad pareizāk būtu arī atbilstošu speciālistu esamība, ja protams uzņēmumam ir nopietna attieksme pret lielu sistēmu izstrādi. Man pašam gadījās ar šādu problēmu saskarties. Vienkārši ar php nevarēja tikt galā un nācās saprogrammēt papildus cmd utilītiņu, ko vēlāk varēja izsaukt ar php skriptu. Utilītiņu izveidojām ar delphi palīdzību. Jā es esmu programmējis delphi (universitātē), tomēr to utilītiņu programmēja delphi speciālists, nevis es ņēmos ar to lai vienas programmas dēļ tagad atcerēties delphi un tērētu kaudzi laika.

 

Runa jau neiet par to ka programmētājam nav jāinteresējas par citām valodām, bet par to ka pilnīgi profesionāli nevar nodarboties ar kaudzi valodām vienlaicīgi un ja ir darba piedāvājums kur meklē php profesionālu programmētāju, bet darba pārrunās Tevi noliek uz lāpstiņām ar html un css, kaut vai arī Tu esi php ģēnijs, tad tas nav īsti nopietni. Tas ir tas pats kas delphi profesionālam programmētājam darba pārrunās pajautāt kā CPP notiek operatoru pārlāde (nēsmu pārliecināts vai latviski pareizi nosaucu) un tad pateikt 'ā nu kāds Tu profesionālis!?".

Link to comment
Share on other sites

Valodas, valodas... jāzin vairāk pa divām....

 

Programmēt mierīgi var arī uz papīra, neizmantojot programmēšanas valodu. Protams, kāda formālāka valodiņa derētu, bet var taču pārzināt 10 programmēšana valodas, bet necirst pašu programmēšanu.

 

Kodēt HTML un CSS - tas izklausās dīvaini. Drošvien pareizāk būtu teikt - deklarēt :)

Link to comment
Share on other sites

Tieši tā marrtins, tas ir aptuveni tas, par ko es teicu - var zināt sintaksi 10 valodām, bet tieši specializēti uz tām programmēt (rakstīt labus algoritmus, ņemot vērā valodas īpatnības) nenozīmē, ka pratīsi, sevišķi lielākos projektos. Es ar zinu VB sintaksi, Java sintaksi, pat assambler sintaksi, nu ko man tagad plātīties, ka visas šīs valodas "pārzinu"? Muļķīgi, vienu pārzin labi (ar ko ikdienā ņemās), citas sliktāk!

Link to comment
Share on other sites

Kodēt HTML un CSS - tas izklausās dīvaini. Drošvien pareizāk būtu teikt - deklarēt :)

 

Programmēšana tā nav, bet tik un tā, ņemam vēl klāt XML, piemēram, un jau tā lieta kļūst krietni sarežģīta... Var uz to tikai specializēties, es gan domāju, ka jāmāk arī programmēt.

Link to comment
Share on other sites

Līdzigi kā darksign, sāku ar QB

 

Es nesāku ar QB.. nekad to neesmu izmantojis, un pat neatceros kādas tam sintakses īpatnības, lai gan kaut kad ir nācies skatīt... nu pats progojis tajaa neesmu vispaar... tikai Pascal, VB utt... ASM .. mashiinkods.. php

 

 

Mūsdienās jau sen kā svarīgi ir nevis visu pārzināt un mācēt, bet gan mācēt atrast informāciju un to efektīvi pielietot. Lai arī es, piemēram, Javā neprogrammēju vispār, zinu tikai sintaksi. Taču drusku pameklējot un palasot infromāciju par to, varu mierīgi rakstīt softu tajā.

Zelta vērts koments ;)

 

 

p.s. vispār Java, un citiem taisnība.. programmētājam nevajjag zinaat daudz programmēšanas valodas.. pietiek ar pāris kārtīgi izzinātām.. jo tas kurš būs ģēnijs.. tas visszinītis.. tas jau vairāk gan nebūs programmētājs, bet iespējams jau programmētāju grupas vadītājs un spēs strādāt vienlaicīgi izzinot sīki daudzus projektus dažādās valodās taisītus vienlaicīgi.. kā arī tos projektus uzturēt.. :))

a parastais programmers.. var zināt to savu specializēto lietu ... ;)

Link to comment
Share on other sites

Lūdzu nevajag taisīt bezjēdzīgas QUOTEs

 

Es gan nezinu, vai tie abi ir oficiāli termini, bet manā izpratnē ir sekojoši:

 

Programmēšana - tā ir algoritmu rakstīšana, izgudrošana, programmas arhitektūras veidošana utml. - nu tas, ko dara piemēram, ne tikai valodās Java, C++ utml. , bet arī php, javascript...

Kodēšana - tas saistas vairāk ar deklarāciju veidošanu, konfigu rediģēšana, atsevišķu komandu pierakstīšanu, formatēšanu, piemēram, xml, css, html.

 

Atsevišķi varētu nodalīt datubāzes.

Link to comment
Share on other sites

Lūdzu nevajag taisīt bezjēdzīgas QUOTEs

 

Ja jau tik "skaļi vārdi", iesaku tev pašam apdomāt, vai gadījumā nepiederi pie šiem "autoatslēdzniekiem"...

 

Nē, tā atšķirība nav tik dramatiska, programmerim ir padziļinātas zināšanas un cita veida zināšanas, koderim vairāk - tehnika!

Link to comment
Share on other sites


×
×
  • Create New...