Jump to content
php.lv forumi

php vai asp?


tomaac

Recommended Posts

Zinu, ka gūgle gan arī tepat forumā jau bija jautājums - php vai asp. Tomēr es gribu noskaidrot tieši manam projektam, kas būtu labāk. (pieņemot, ka izmaksas nav svarīgas)

Pašai nav pārāk liela pieredze ar php un asp, ir programmēts abos, zināmas pamatfunkcijas, šis tas varbūt arī padziļināti, tomēr no nulles nevajadzēja neko taisīt.

 

Ir paredzēts vidēja izmēra projektiņš (sākumā tas ntoeikti būs mazais projekts, bet ar iespējamām paplašināties). Tā būs analītiska rakstura mājaslapa orientēta uz specifisku nozari - tātad daudz informatīvā teksta, daudz skaitļu, daudz grafiku, svarīgi ir automātiski ģenerējami grafiki, interaktīvi grafiki, arī autorizācija un dažādas tiesības dažādiem lietotājiem, īpaši svarīgi ir automātiskā bieža analītiskās informācijas atjaunošana pēc excel (vai csv, vai dbf) datiem utt. Kā lielā perspektīva ir iespēja sadarboties ar ibankām.

 

Piemēram īsti nezinu vai ar php var nodrošināt labu un interaktīvu grafiku zīmēšanu.

 

Varbūt kādi ieteikumi?

Link to comment
Share on other sites

kaa jau v3rb0 teica, tad vai nu .NET platforma, vai flash ..

te php/asp iisti neviens neder ... domaaju ka datu importam vajadziigs kaut kaads backend ...

ar .NET gan nevajadzees backend ... to visu var ieksh net saprogrammeet - bet tas atkal noziimee vienu : M$ win ...

Link to comment
Share on other sites

Nekāda vaina tam pašam php (vislielākais darbaspēks tirgū, šobrīd ir tieši php), lai projekts būtu salīdzinoši viegli pārvietojams (99% hostingu piedāvā php), optimizējams, lai nav jāmeklē jauns .net zinātājs pusgadu, jo vecais aizgājis. Tām grafiku lietām mierīgi izmantot flash/js frameworkus, datus padodot ar php. Nu un importam arī dajebko, to pašu php.

Link to comment
Share on other sites

.NET arī vari taisīt webus un ASP nav nekāda programmēšanas valoda, bet gan teiksim tā - pirms .NET web risinājumiem bija ASP.

Vari rakstīt uz .NET valodā C# vai Visual Basic.

Vajadzētu būt iespējamībām savietot ar citām programmām.

 

Ar php gan būs grūti šai gadījumā, ja vajadzēs chartus utml.

 

P.S. MS ir arī tāds Sharepoint.

 

Es nesaprotu, ko visi cepjās, ka MicroSoft piedāvā visu par maksu, viņiem tak ar nauda jāpelna. :) Uztaisiet kādu tādu programmu un tad daliet bezmaksas - gribētu redzēt, kurš to gribēs darīt! :D

Link to comment
Share on other sites

Es biju domājusi tieši .NET, nevis veco ASP.

 

 

Datu importu šķiet var labi nodrošināt arī caur php.

Bet cik sapratu no jūsu diskusijas, tad .NET dotu priekšroku tieši grafiku veidošanas dēļ... Kas ir flash/js, vai tas ir viegli apgūstams, lietojams un savietojams?

 

P.S. Sharepoint galiiiiiigi nerullē!!!!!!!!! Godīgi :D

Edited by tomaac
Link to comment
Share on other sites

Cik, tavuprāt, ir daudz? 100, 1000, 1000 000 ?

Kas ir interaktīvi grafiki? Kas tieši tajos ir interaktīvs?

Cik ir bieži ? 10 reizes sekundē vai vairākas reizes dienā?

 

Labi, tas tā. Vnk. bieži gadās, ka tas, kas lietotājam liekas bieži/daudz, beigās izrādās maz.

 

Man liekas, ka noteikti PHP vai ASP/.NET, vai Java - atkarībā no tā, kuru vēlies pats apgūt vai kādi speciālisti ir un būs pieejami. Par otro, man tā kā šķiet, ka PHP vairāk izplatīts.

 

Neredzu problēmu CVS un EXCEL importam/eksportam arī ar to pašu PHP, bet tik pat labi tas var būt whatever risinājums, kam nav nekāda saistība ar PHP vai ASP. Pēc tā neveic izvēli. Piem, ja izmanot Alekseja linkos redzamo google API, kur charts vispār tiek veidots, padodot image sourci uz chartu serveri, kas saģenerē vajadzīgo attēlu. Tas var nebūt arī Google API, tas var būt arī paša veidots risinājums ar līdzīgu principu.

 

Citiem vārdiem sakot, risinājums ir nodalīt chartu zīmēšanu no datu atlases un portāla / mājaslapas CMS. Ātra datu atlase (jeb - datu sagatavošana čārtiem) būs vairāk atkarīga no datubāzes struktūras un tās optimizācijas.

Link to comment
Share on other sites

Viss atkarīgs no prioritātēm. Ar .NET (pieņemot, ka ir pieredze) būs vieglāk uzturēt, iespēja izveidot backenda servisus homogēnā vidē, taču tas izmaksās dārgāk, gan izstrādē, gan uzturēšanā (uz darbiniekiem, bet pierēķinot laiku, ko .NET refaktorēšanas iespējas ietaupa, var sanākt pat krietni lētāk), bankas skatīsies nopietnāk uz .NETā veidotu produktu.

Ar php būs ātrāk uztaisīt pirmo versiju, vieglāk atrast darbiniekus, plašākas un lētākas hostinga iespējas.

 

Ja jautājums ir par php vs vecais asp, tad silti neiesaku izmantot veco asp, jo, lai gan pašam pieredzes nekādas, par to spļaudās pat cilvēki, kas viņu ilgstoši profesionāli lietojuši.

Link to comment
Share on other sites

To Kaitnieks:

 

Pieredze ir minimāla gan .NET, gan PHP (piezīme - ir gana daudz veselā saprāta un vispārīgu zināšanu, lai spētu lasīt un analizēt informāciju :), bet pieredze katrā no šiem ir mērama mazāk kā gadu)

Jautājums ir par PHP un .NET jauno, nevis veco versiju...

 

 

To Mr.Key:

 

Nu jā - daudz tas šeit domāts vairākas reizes dienā, nu varētu iztikt arī ar reizi dienā.

Par grafikiem un to interaktīvitāti - tas nozīmē, ka lietotājs var braukāt pa grafiku ar peli un redzēt kaut kādus skaitļus, procentus vai kādus citus aprēķināmus lielumus. Lietotājs ar arī izvēlēties periodus kādos grafiku redzēt (iezūmot grafiku) u.tml.

 

Šobrīd nav nekādu speciālistu, tas ir mans projekts un tādēļ pagaidām orientējos tikai uz sevi - tātad ir gan PHP, gan .NET minimālas zināšanas (mēramas mazāk kā gads).

 

 

Btw, interesanta doma ir par čartu atdalīšanu, tā man tiešām labi patīk un liekas ļoti saprātīga.

 

Tad reāli šobrīd

par .NET - izskatās nopietnāk, Visual Studio labās iespējas, vieglāk uzturēt? (refaktoringa iespējas, vispār kods ir pārskatāmāks salīzdinot ar PHP)

savukārt par PHP - ātrāks risinājums, vairāk informācijas inetā, vairāk hostinga iespējas, lētāks

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
"Par grafikiem un to interaktīvitāti - tas nozīmē, ka lietotājs var braukāt pa grafiku ar peli un redzēt kaut kādus skaitļus, procentus vai kādus citus aprēķināmus lielumus."

 

tas viennoziimiigi ir flash ....

 

A, vot, pilnīgi nepiekrītu, interaktīvus grafikus var webiski uztaisīt arī ajax-īgi, bez flaša, vai arī activeX komponentes lietojot, vai MS Silverlight, vai Java, vai vēl kas, ko es nezinu, bet atbilde, interaktīvs = flašs, viennozīmīgi neliecina par atbildētāja zināšanām. Jautājums, kuru no šīm tehnoloģijām jau Tomāts zin, vai arī kuru liekas perspektīvāk lietot šajā projektā, apgūt pašai. Reku smuks piemērs, ko var izdarīt ar Silverlight.

A, ja grafikus vienkārši vajag sazīmēt, esmu redzējis arī labu risinājumu, kur to dara prasta .net C# aplikācija, uz serverīša sataisot čupām bildes - katrs grafiks = bilde, katrs grafika "interaktīvais" skats, piemēram samainot asis vietām 3d grafikā = cita bilde.

 

P.S. čau, tomāt! tai pašā firmā vēl šis projekts, vai tu jau citos medību laukos? :)

Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Create New...