Jump to content
php.lv forumi

IT darba tirgus Latvijā


Mr.Key

Recommended Posts

  • Replies 63
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Nav vienīgie.

Bet es esmu no tiem, kas atbalsta principu - cik sarunās, tik sarunās. Labs specs. paprasīs tik cik viņam vajag. A degun-augšā-cēlāji vnk neizturēs pārbaudes laiku.

 

Dabīga atlase kā saka ;)

Ko tur iespringt ;)

Link to comment
Share on other sites

nepiekrītu tev Delfīn.

piemēram tu pēkšņi zaudēji darbu, tad tev operatīvi jāatrod citu (kredīti un viss pārējais). tev vienkārši apniks pēc pirmās nedēļas tie darba devēji ar saviem 400 latiem.

Link to comment
Share on other sites

Piekrītu nemec! Lai gan lietas var saukt arī īstajos vārdos - "Tev apniks tērēt savu laiku uz limonādniekiem!"

Es pats zinu, ka uzņēmumos, kur darbinieki sevi daudz maz ciena un piekrituši strādāt apstākļu spiezti par 400-500 Ls uz rokas, to uzņēmumu pie pirmās izdevības nomaina uz labāku!

Latvijā problēma ir, ka tie limonādnieki ir pārāk daudz un viņi solidarizējas viens ar otru! Vienīgais risinājums, kā viņus pārmācīt ir nekādā gadījumā nepiekrist ar viņiem strādāt par viņu piedāvātajām kapeikām! Tad jau labāk meklēt ārzemēs, ar ko sadarboties! Un ar laiku arī speciālisti Latvijā tiks novērtēti... Limonādnieki nolaidīsies uz zemi un aizbrauks uz Īriju paši strādāt, kad vairs vergus šeit nevarēs atrast! :)

Link to comment
Share on other sites

Piekrītu Robim, Latvijā pēc visiem statistikas datiem trūkst speciālistu IT un konkrēti programmēšanas jomā,bet darba devēji par spīti tam piedāvā neatbilstošu atalgojumu.

Nevar, protams, Latviju salīdzināt ar Norvēģiju vai Dāniju, bet šajās valstīs neskatoties uz dārgajām dzīves izmaksām tiek novērtēta IT joma, cerams arī Latvijā tuvākajos gados kaut kas mainīsies!

Edited by phpjanis
Link to comment
Share on other sites

phpjanis, ja jau pietrūkst IT speciālistu, tad jau iznāk, ka ir ne-speciālistu vairums pieejams un ja jau tiem piedāvā neatbilstošu atalgojumu (t.i. vairāk, nekā tie ir pelnījuši) - tad kur ir problēma? :)

Link to comment
Share on other sites

Nevaru gluži piekrist bubu... Ir speciālisti un nespeciālisti, bet ārzemēs tie arī tāpat nav visi nekādi guru! Lieta tāda, ka te Latvijā pat cilvēkam ar vairāku gadu pieredzi IT jomā ir gatavi piedāvāt 400 Ls uz rokas - tas nav atbilstošs atalgojums tomēr. Protams, vienmēr jau var argumentēt, ka neesi pārāk liels speciālists, man vajag ģēniju! :D Un ja būsi ģēnijs, maksāsim tev Īrijas imigranta - sēņu lasītāja, algu! :)

Nē nē un vēlreiz nē! Pārāk daudz limonādnieku, kas grib sev pārāk labu peļņu, nevis pelnītu peļņu...

 

Protams, no otras puses - tak visi saprotam, ka kora dziedātājiem un medicīnas māsām maksā krietni mazāk, arī pārdevējiem utt.

 

Bet vai tā ir mūsu problēma? Tās problēmas ir jārisina tiem, kas ir ievēlēti, IT joma Latvijā ir viena no retajām, kas varētu radīt labu pievienoto vērtību, ja tā tiktu labi šeit attīstīta!

Link to comment
Share on other sites

Es, ja godīgi, nesaprotu kāds tavam teiktajam sakars ar manis teikto (ko es teicu tikai un vienīgi uz phpjanis apgalvojumu, ka tā kā nav/trūkst IT-speciālistu, tad ir neatbilstošs atalgojums).

Imho tie, kas ir tie IT-speciālisti, tie jau strādā par atbilstošu algu. Ja nestrādā, tad viņiem jāmeklē problēma sevī, kāpēc tad strādā par tādu samaksu. Vismaz tā secinu pēc savas personīgās pieredzes.

Es protams, Robi, netaisos apgalvot, ka nevajag tiekties uz vairāk, augstāk, tālāk...

Link to comment
Share on other sites

Es atkal domāju, ka nevajag pārspīlēt "speciālistu" nozīmi! Neviens cilvēks nezina visu un visiem nākas mācīties! Galvenais tomēr ir darīt - darīt un tad arī būs rezultāti! Apdāvinātie vienkārši strādās ātrāk un spēs vieglāk rast risinājumus sarežģītākām lietām. Bet pasaki kāpēc, ja cilvēkam ir zināšanas visās nepieciešamajās tehnoloģijās, pie tam galvenajās - ļoti labas, un ir arī vairāku gadu pieredze, ir ko parādīt, kas ir darīts, pastāstīt, kur ir strādāts, tomēr tiek piedāvāta neatbilstoša alga joprojām daudzās vietās? Uzņēmējam nav naudas? Tās tak ir viņa problēmas! Ja nevar atļauties darbinieku, tad nevar, alga ir izdevumi, nevis peļņas daļa un darbinieka algai nemēdz būt tiešs sakars ar uzņēmuma peļņu. Es zinu reālu piemēru - uzņēmumu, kur visiem programmētājiem tiek piedāvāta alga 400-500 Ls mēnesī pēc nodokļiem. Protams, ka alga netiek pacelta, kamēr darbinieks nedraud, ka aizies prom un, loģiski, ka tas palielinājums tiek piedāvāts pietiekami neliels - "esi priecīgs par to pašu". Ja nemaldos, šai uzņēmumā darbinieki mainās kādi 20 katru gadu (no aptuveni 30 kopējā skaita). Tas ir normāli? Nedomāju viss - uzņēmumam darbinieks nav vērtība, galvenais ir pašu maks un nauda! Var tak maksāt dažus simtus latus vairāk mēnesī, vismaz pieredzējušāki darbinieki neies prom...

Link to comment
Share on other sites

phpjanis, ja jau pietrūkst IT speciālistu, tad jau iznāk, ka ir ne-speciālistu vairums pieejams un ja jau tiem piedāvā neatbilstošu atalgojumu (t.i. vairāk, nekā tie ir pelnījuši) - tad kur ir problēma? :)

bubu>> Ar to biju domajis, ka Latvijā trūkst cilvēku, kas vēlas strādāt IT jomā, nevis ka vairuma ir ne-speciālisti.

Edited by phpjanis
Link to comment
Share on other sites

Vēl es varētu piebilst, ka, ja nekļūdos, tad Latvijā eksistē arī tas pats "absurds" IT jomas iekšienē ar algām! Piemēram, kaut kādi "projektu vadītāji", kas reāli pilda funkcijas, kas varētu atbilst sekretārām, bez īpašu zināšanu nepieciešamības, mēdz saņemt vairāk nekā programmētāji. Lab, viņiem ir jārunā ar klientiem, nepieciešamas zināšanas par tehnoloģijām (pietiekami virspusējas), bet ziniet, es pats ar visādiem šitādiem "ekspertiem" esmu strādājis un neskatoties uz vairāku gadu pieredzi, viņi nesaprot pat elementāras lietas, ko vajadzētu saprast. Piemēram - nomainīt tiesības failam (3 klikšķi ar peli) utml. Es neko nesaku, ja tāds cilvēks saņemtu līdzīgu algu kā programmētājs - protams, arī tāds cilvēks ir svarīgs posms procesā, bet ne jau par to, ka viņš aprunājas ar klientiem, saņem krietni vairāk... Te arī ir runa par "speciālistiem", nevis programmētājiem, kas tomēr lielākoties kaut ko zina - jo neko nezinot, vienkārši NEVAR to darbu izdarīt!

Cita runa ir par kvalitatīvu produktu, ko spēj radīt programmētājs ar pieredzi, zināšanām.

Link to comment
Share on other sites

bubu>> Ar to biju domajis, ka Latvijā trūkst cilvēku, kas vēlas strādāt IT jomā, nevis ka vairuma ir ne-speciālisti.

 

No savas puses varētu piebilst - protams, ka trūkst gan, kas vēlas strādāt šai jomā (datora darbs tomēr ne visiem patīk), gan arī tie, kas spēj strādāt šai jomā (ne visi spēj iebraukt programmēšanā - HTML neskaitam).

 

Nedomāju, ka programmētāja alga - 600 līdz 1200 Lati uz rokas ir kaut kas nedabīgi liels! Nedabīgi lielas ir dažādu valsts ierēdņu algas, kas mērās pāri par 2000 Ls par krēsla atsildīšanu, plus vēl prēmijas ik ceturksni vismaz divtik lielākas! Tā gan ir negodīga alga...

 

Iztikas minimums Rīgā ir 500 Ls - skaties no kuras puses gribi, ja Tev jāīrē dzīvoklis, pašam sevi jāuztur, bet Tev NAV auto un NAV daudz kredītu - 500 Ls ir arī minimums (ar 400 tomēr bik pa īsu)!

Link to comment
Share on other sites

400 Ls ir OK, ja strādā valsts iestādē vai savā firmā (vai firmā, kurā ir kapitāldaļas, kas nesīs nākotnē atdevi). Nekādā gadījumā ne IT aģentūrā, kur jūs pārdod par 200 vai pat 350 Ls dienā! Viņi tak ņirdz par darbiniekiem, kas strādā par kapeikām. Vienīgais attaisnojums tādai mazai algai varētu būt uzņēmējdarbības riska dalība. Ja uzņēmums nevar maksāt adekvātu atalgojumu, tad to sauc par neveiksmīgu biznesa projektu, nevis par "konkurētspējīgu atalgojumu". Es atvainojos, bet es labāk drāžos ar jaukām lauku meičām, dzeru šņabi un darbadienas vidū vāļājos pludmalē, nekā pa kapeikām dzīvi pavadu birojā, veicot uzdotos pienākumus un klausoties tekstus, cik lieliski ir strādāt "ļoti progresīvā jomā". Bullshit! Mēs bojājam acis, darbs ar datoru prasa koncentrāciju, un to nevar veikt kurš katrs, kas izdomāja vakar kļūt par PHP programmētāju. Attiecīgi, tas ir jākompensē taustāmā veidā. Pa 400 Ls var stāvēt auto rezerves daļu veikalā pie letes un koķetēt ar blondīnēm.

 

No savas pieredzes varu teikt, ka ir iespējas pelnīt pat 35 Ls / h, mājaslapu jomā - ap 20 Ls /h. Un ir daudzi ļoti, ļoti labi speciālisti, kuri strādā par kapeikām. Un daudzi viļas un nodzeras, vai aiziet postā, jo viņus nenovērtē. Un ir veiklie/viltīgie zēni, kas vienmēr jums, "īpašā kārtā" dos "labu padomu". Vislabākais padoms, kādu esmu saņēmis, ir ļoti vienkāršs - uzkrāt tik daudz, lai nav jāpieņem tizli darba piedāvājumi. Pasaulē ir IT speciālistu trūkums un tas tikai pieaugs, ņemot vērā izglītības kvalitāti.

 

Visbeidzot, es joprojām neesmu dzirdējis atbildi, kāpēc uz ielām ir tik daudz luksusa klases auto, bet algas ir tādas ... nekādas? Kad bij. darbavietā ar EMEA reģiona kolēģiem bijām komandējumā kādā Eiropas valstī, liels notikums par kuru visi runāja bija tas, ka pa nedēļu uz ielām saskaitījām 3 BMW X5 džipus. Apmēram tik, cik Latvijā var saskaitīt, aizejot uz tuvāko veikalu. Jautājums ir konkrēts un vienkāršs - uz kā rēķina? Uz to muļķu rēķina, kas strādā par kapeikām un pārmaksā par visu.

Link to comment
Share on other sites

Arī valsts uzņēmumā 400 Ls nav ok, jo tomēr tirgus ir tirgus! Un daudzi valsts ierēdņi (kur ir lielākas vajadzības kukuļošanai), saņem tūkstošiem mēnesī! Valsts problēma korupcija, uzņēmumu problēma - verdzība! Ir ļoti daudz darbi, kas ir sliktāki par IT darbiem, bet tik un tā - speciālisti šai jomā ir nepieciešami un tieši tā - pilnīgi katrs nevar to darīt (nevelk vienkārši garīgās spējas)...

Link to comment
Share on other sites


×
×
  • Create New...