Jump to content
php.lv forumi

Mr.Key

Reģistrētie lietotāji
  • Posts

    1,332
  • Joined

  • Last visited

Everything posted by Mr.Key

  1. Nupat sanāca satikt mediķus, kas strādā gan LV, gan, kā šeit tiek uzskatīts, zemēs, kur daudz labāka medicīna, mazāki nodokļi, utml. Īsi sakot, tas, cik pieejama un laba medicīna ir pie mums – daudzi to nenovērtē. Pie mums ir daudz laba. Tas ir no reālām sarunām ar reāliem cilvēkiem, kas ir tur un šeit un tieši saistīti ar medicīnu. Iesaku aprunāties ar cilvēkiem, nevis lasīt wikipēdijas un kultivēt mītus. Tas ir svarīgi sakarā ar gaidāmajām vēlēšanām, kur katru "ai, nav vērts, viss slikti" ir vajadzīgs atgriezt pie pārliecības, tāpēc arī šo rakstu.
  2. Izskatās interesanti. https://aws.amazon.com/cloud9 Rādās, ka var lietot bez maksas, ja neskaita maksu par mākoni (nav jābūt obligāti AWS).
  3. Lai gan šķietami atšķirība starp to, vai sadarbojies kā firma, pašnodarbinātais vai darbinieks, ir neliela, juridiski tā tomēr ir ļoti liela atšķirība. Ja piedāvātāji algo programmētāju, viņi uzņemas sociālās garantijas un risku. Ir darba līgums, ir atvaļinājums, ir pensija, ir iespēja mēneša laikā uzteikt darbu. Galu galā, arī ar darbam nepieciešamo nodrošina darba devējs. Ja esi firma vai pašnodarbinātais, tev ir tikai nauda. Ja saslimsti, domā pats. Saplīsa dators? Domā pats. Pensija - domā pats (vari piekārt pie sienas Šveices karogu un sapņot), galu galā - tevi var čakarēt, nesamaksāt un vēl visu ko. Var paprasīt naudu atpakaļ. Tikmēr, kamēr visi draudzīgi, tikmēr viss labi. Ja proti pastāvēt par sevi, tad jau skaisti. Manuprāt, SIA sākas tad, kad nopelni sev algai un vēl vairāk. Tad tas jau ir bizness. Ja tikai vienu un to pašu naudu "optimizē", tas īstermiņā var būt ieguvums, bet ilgtermiņā var sagādāt dažādus pārsteigumus. Es rekomendētu prasīt vairāk par to, ka sadarbība ir caur SIA, jo dažus minētos ieguvumus pasūtītājam jau uzskaitīju. Biznesā ar labdarību nav jānodarbojas.
  4. Es Tev piekristu, ja ticētu Taviem apgalvojumiem. Bet neticu. Tādēļ, ka tie apgalvojumi nav patiesi. Pirmkārt, daļa ir absolūti kļūdaina, daļa ir pieņēmumi un daļa ir melīgi tādā ziņā, ka tiek noklusēta būtiska papildinformācija, jeb kā argumenti tiek izmantoti no konteksta izrauti fakti. Kāpēc es iesaistos? Nevis lai kādu piespiestu, bet lai aicinātu cilvēkus padomāt. Pašiem, ar savu galvu. Un tādēļ, ka šādi apkārt klīstoši uzskati, ka patiesība ir jāmeklē kaut kur ārā, rada tādu kā FMO – fear of missing out sindromu. Mana savtīgā interese dzīvot sabiedrībā, kur līdzcilvēki tic savai valstij un uz darbu iet ar lepnumu, kā tas izdodas igauņiem, nevis nolemtības sajūtu, kas izpaužas paviršā attieksmē un bezpalīdzības sajūtā. Tēlaini salīdzinot – diviem cilvēkiem ir Opel, viens priecājas par to, ka viņam ir auto un viņš var braukt kur vēlas, otrs jūtas nelaimīgs, jo nav Mercedess un katrā krustojuma saskata nievājošus skatienus, apkopes jau tādam nav vajadzīgas, durvis jāaizver ar kāju, utml. Līdzīgi ir ar valsts piederību. Ar skolu. Ar pieejamo medicīnu un pieejamajiem valsts pakalpojumiem.
  5. Dzīvē ir daudz dažādu jauku lietu. Informātikas olimpiādes, pieļauju, interesē 0,1%, no kuriem <10% vispār apsver dalību tādās. Pats no skolas laikiem atceros, ka matemātika padevās, bet olimpiādes bija garlaicīgas un neinteresantas, bet startēju ar visu to. T.i., pat negribot sanāca piedalīties. Bez godalgām, bet arī neizgāžoties. Ir daudz interesantākas nodarbes. Par to, vai @codez bērni ir veiksmes stāsts, ir grūti spriest. Piemēram, Latvijai raksturīgi, ka jaunieši ar labiem panākumiem sportā agrā vecumā, nebūt nav sekmīgi sportisti pieaugušo elites grupās, kas vispārīgi skaitās sportista karjeras mērķis. Gluži vienkārši, viņi jau ir izdzīti, zudusi motivācija. Savukārt, šajā grupā sekmīgie sportisti nav izcēlušies ar izciliem rezultātiem jaunībā, jo ir auguši atbilstoši savam vecumam. Tā pat, klasika - skolā izcilnieki, pēc skolas nespēj adaptēties reālajai dzīvei. Protams, patīkami, ka tiek gūtas vismaz tās godalgas, bet man personiski šķiet, ka par to tiek maksāta sava cena. Ja kas, tas trakais dānis, kurš sagraizīja sievietes savā zemūdenē, arī bija ļoti izcils...
  6. Jā, piemēram, atsaka sarežģītos pacientus, lai nebojātu statistiku. Tad bļaustās, ka Stradiņos necilvēcīgi izturās. Stradiņos nonāk tad, kad citur nav kur vairs.
  7. Cita starpā, nebūt nav tā, ka tie 1000 eur no lielas algas aiziet veselībai. Patiesībā, tie ir 40 EUR no 4000 EUR. Šveicē, tātad, minimums ir 300 CHF. Tie neietver bezdarba apdrošināšanu. Neņemos analizēt, cik Šveicē izmaksā minētās apdrošināšanas kategorijas. Tad nu jautājums, kas nodrošina pensijas Šveicē? Diez vai tas ietilpst tajos veselības apdrošināšanas un mazajā ienākuma nodoklī. Good luck with that! Apdrošinātās personas statuss Kopīgā likme (%) Apdrošināšanas veidi Pensiju apdrošināšanai Apdrošināšanai pret bezdarbu Darba negadījumu apdrošināšanai Invaliditātes apdrošināšanai Maternitātes un slimības apdrošināšanai Vecāku apdrošināšanai Darba ņēmējs (arī mikrouzņēmuma darbinieks) 34,09 24,54 1,90 0,48 2,30 3,49 1,38
  8. Ko lai saka, cilvēks – ģēnijs. Vienlaicīgi gan programmē, gan grāmatvedē, gan pats savu izglītības sistēmu rada, un vēl sporto pareizi, un vēl pareizos ārstus atrod, un ekonomikas teorijas pārzina. Jūtu līdzi tiem, kas tam notic. Es tam neticu. Tā mācību sistēma ar momentāno atgriezenisko saiti drīzāk izklausās pēc kaut kādas planšešu spaidīšanas. Respektīvi, bērni vienkārši spēlē edu spēlītes. Var jau, līdzīgi kā alkoholiķi nosaukt par cilvēku ar netradicionālu skaidrību, to nosaukt par innovatīvu mācību sistēmu, kuras skolas nez kāpēc atsakās ieviest. Ko man dod, ka tu sporta pēc atrodi Šveici, izrauj no lielā konteksta vienu lietu? Demagoģija tā ir. Man nav laika atrast, cik liels patiesībā ir ienākumu nodoklis Šveices nodokļu sistēmā un atrast, cik liels ir veselības apdrošināšanas maksājums vai kā viņi tur to organizē, jo tā ir pavisam cita sistēma. Turklāt, komiski, ka Šveices veselības sistēma balstās uz nodokļu maksājumiem, respektīvi - kolektīvisms! http://lenews.ch/2015/10/08/15-things-you-should-know-about-swiss-health-insurance/ Un tur ir minēts, ka apdrošināšana darbnespējai ir jāiegādājas atsevišķi, tas noteikti neietilpst tajā ienākuma nodoklī. Minimālais mēneša maksājums ir 300 CHF, kas sedz 90% no ārstēšanās izmaksām. Un vēl ir jautājums, vai tās ir jāsamaksā pašam un pēc tam to kompensē, vai to samaksā veselības apdrošināšana. Veiksmi, ja jāmaksā pašam par operāciju... Cik vidēji mēnesī tiek maksāts, ir šeit: http://lenews.ch/2016/09/27/swiss-health-insurance-hikes-announced-for-2017/ Pie mums cilvēki protestē, ka nākamgad grib ieviest obligātu maksājumu vismaz 4 līdz 5 EUR/mēn. par to, lai būtu pieejama nevis neatliekamā, bet primārā veselības aprūpe, tad, ja tas netiek maksāts no algas. Ja nav laika vērt vaļā linku - Šveicē tie ir vairāki simti EUR. Vēlreiz - man nav laika iedziļināties, bet tie cipari un apgalvojumi, ka Šveicē ir mazi nodokļi un ka tur mežonīgais kapitālisms izrāda savu labo dabu, ir vai nu totāli meli, vai vājprāta pārņemta cilvēka murgi. Nesen bija nodokļu salīdzinājums, un LV nodokļi nav tik augsti. Vienkārši cilvēki nesaprot atšķirīgas nodokļu sistēmas un grib noticēt šortkatiem. Bet šortkatu nav. Tad nu tādi sevi apmānījuši tie staigā apkārt un raud, ka dzīve slikta, tā vietā, lai priecātos par to, ka viss labi un var strādāt. Šeit, tagad, šodien. Ja grib, un ja grib mazliet iedziļināties. Pa šo laiku nobriedis cilvēks jau būtu atradis grāmatvedi un visu atrisinājis. Tiem, kas negrib un nevar, vieglāk ir gausties, ka viss ir slikti.
  9. @codez, es neesmu par vai pret kolektīvismu, vai kas ir pierādīts teorijā vai nav. Es esmu par reālu skatu uz dzīvi. Un tā realitāte ir tāda, ka daudzi sabojā to, dzenoties pakaļ utopiskām iedomām, tajā pašā laikā nepieņemot realitāti sev apkārt. Tas, uz ko norādu, ir tas, ka Tu vai nu apzināti melo, vai, ticamāk – vienkārši ģenerē hipotēzes. Par veselības sistēmu - jā, protams, rindas ir. Šobrīd notiek aktīvi grozījumi, lai no rindām izņemtu tos, kam tas nepienākas un pakalpojums būtu ātrāk pieejams tiem, kam pienākas. Bet visādi citādi, ir daudzas labas lietas. Ir ģimenes ārsti, ir neatliekamā palīdzība, ir slimnīcas. Manuprāt, tu vienkārši vēl neesi saskāries un domā, ka nesaskarsies ar to. Piemēram, tu savā saimniecībā vari paslīdēt un ieraut roku zāles pļāvējā, un viss, tava ģimene paliek bez apgādības, jo kodēt vairs nevari. Tādas nelaimes nenāk brēkdamas. Vēl mazliet, un cilvēks, kurš, piemēram, labi pelnīja celtniecības darbos, bet bija pārāk varens, lai niekoties ar nodokļiem, kurus maksā lohi, kļūst par bezpalīdzīgu radījumu - jāmaksā kredīti, jāēd, un jāvelta nauda ārstniecībai, bet kur to ņemt? Iekrājumi? Latvijas narcisu sabiedrībā reti kuram tie ir. Es piekrītu, ka atsevišķi indivīdi, 1 no 1000 var būt ģeniāli un izrēķināt visu tā, lai tas neskar, bet mani uztrauc, ka viens no pārējiem 999 var lētticīgi izdomāt, ka viņš ir tas 1 no 1000, kaut realitātē tā nav. Par izglītību, Tu melo. Izglītības sistēma tieši pēdējos 20 gadus tiek reformēta un reformēta. Es vēl pabeidzu skolu bez interaktīvajām tāfelēm, vienīgi darba burtnīcas sāka parādīties. Mans viedoklis – tieši novecojusī izglītība veicināja domāšanu, radošumu un iztēli, nevis it kā modernās metodes ar visa veida palīglīdzekļiem. Taču tik un tā, izglītības sistēma arī šodien rada lieliski domājošus jauniešus, joprojām rodas tādi, kas daudz mācās, zina un ļoti profesionāli strādā jau 20+ gados. Zinu vecākus, kas ienīst skolas, tajā pašā laikā zinu pedagogus, ar kādu attieksmi tie strādā, lai bērniem tiek vislabākais. Secinājums? Vecāki ir savrupi individuālisti, kuri nespēj pieņemt dažādo un viņu bērni arī tiek audzināti līdzīgā garā. Vieglāk ir nobrēkties, ka izglītības sistēma ir slikta, nekā mācīt sevi un bērnus adaptēties. Kā jau tas raksturīgi, šie daži % brēc visskaļāk. Par ceļiem, Tu arī melo un nezini. Visa ceļu būvniecība, piemēram, šobrīd balstās uz ES naudām. Uz tām, ko lohi Nīderlandē, Vācijā u.c. valstīs samaksā nodokļos. Turklāt, degvielai akcīze jau ir šā kā tā. Tāpat kā neveselīgajiem dzērieniem, starp citu. Tas kapitālisms, ko tu sludini, ir kaut kāds barbarisms.
  10. Kas jums kaiš? Jūs esat kaut kādā nabadzības slazdā iekrituši, nespējat izkārpīties vai esat vienkārši pazemoti? Ir valsts Latvija, jā, nav 1. valsts pasaulē, bet nav arī tā, ka neesam pasaules valstu virsotnē. Ir ceļi, izglītība, medicīna, likumi, tiesu sistēma. Jums personīgi kāds ir izmetis no slimnīcas, izsviedis no skolas vai ceļa vidū atņēmis auto, ka ir tāds nicinājums pret Latviju?
  11. Kādreiz bija mīts, ka SIA ir baigi labi, jo nav nekādas atbildības, var zīmēt shēmas, utt. Realitāte ir tāda, ka ar SIA tu krāj administratīvos sodus neko nedarot. Okay, labs grāmatvedis to palīdzēs risināt, rēķinies ar 50 - 100 EUR mēnesī. Varēsi norakstīt inventāru uz SIA, kaut ko ietaupīt, picu ierakstot kā prezentācijas izdevumus, utml. Individuālistiem piemērots ir pašnodarbinātās personas statuss.Arī šajā gadījumā vēlams grāmatvedis, taču uzskaite ir daudz vienkāršāka nekā SIA gadījumā. Par nelielo algu jau rakstīju blakus topikā - būs brīdis, kad to nožēlosi un codez nebūs tas, kas tev maciņā bērs naudiņu, nē. codezveidīgie tev teiks, ka vispār jau pats muļķis un ka vispār jau tas nebija nopietni domāts. Šeit ir labs fragments par šo tēmu, kā realitātē izpaužas sekas (no 16:35): http://play24.lv/video/10800/preses-kluba-linda-liepina-aija-barca-juris-calitis
  12. Tādas nu ir tās mītu sekas. Sacerās, ka nu tik kļūs par citu valstu rezidentiem un nu tik citu valstu cilvēki metīsies ārstēt. Kurš laimi atradīs Jaunzēlandē, kurš Igaunijā. Pa TV taču teica, ka tur viss labi. A jūs paši neesat pamanījuši, ka tie laimē aizbraucēji veselību ārstē Latvijā? Par to pašu Igauniju – varbūt tur cilvēki strādā daudz labāk nevis tādēļ, ka cita sistēma, bet tādēļ, ka cilvēki tic savai valstij un saviem cilvēkiem, nevis by default visu dienu domā kā apjāt citus un kā neļaut citiem apjāt sevi.
  13. Es teiktu, ka atkarīgs no programmētāja izvēlētā stila. Nav pareizo / nepareizo variantu. Else konstrukcija nav nekāds velns, no kura jāatkratās principa pēc. Normāla loģikas konstrukcija. Esmu gājis cauri visiem iepriekš uzskaitītajiem sevis meklējumiem. Apnika.
  14. Iesākumā mācību procesā var rakstīt kaut vai 1000 rindu garas funkcijas un blāķus if un case blokos. Un labāk pat tieši tā arī darīt, lai saprastu, kā iteratīvi kodu strukturēt arvien loģiskākās daļās un cik ļoti pēc gada būs interesanti atskatīties uz to palagu un salīdzināt.
  15. Mr.Key

    Padalos

    Sagadījās, ka vienlaicīgi ar šo diskusiju ir tapis šāds raksts, kurš 100% izskaidro viedokli, ko vēlos paust. http://m.lvportals.lv/visi/viedokli?id=291590
  16. Mr.Key

    Padalos

    @codehighriga Novērtēju savu laiku un gana daudz esmu izteicies ar domu aicināt domāt pašiem, sekot līdzi reālām lietām un, pats galvenais, novērtēt to, kas ir, nevis devalvēt esošo sabiedrības kārtību utopisku lozungu iespaidā. Piemēram, esmu lasījis par cilvēkiem, kas nav vakcinējuši bērnus, jo kaut kur salasījušies par medicīnas biznesa sazvērestību utml. muļķības. Šeit notiek tas pats. Ja pavisam īsi: Nenovēlu saprast, cik muļķīgi ir nemaksāt algas nodokļus un neuzrādīt ienākumus. Par codez muļķībām pat nav vērts runāt, neviena nopietna banka nedos kredītu 2,5k mēnesī SIA vientulis vadonim bez soc. iemaksu vēstures, patiesībā SIA vientulis gadījumā pat ar iemaksām būs par maz.
  17. Mr.Key

    Padalos

    Piemēram, veselības apdrošināšanu tādu, kādu piedāvā lielie uzņēmumi un kas varētu būt daļēja alternatīva valsts sociālās apdrošināšanas sistēmai, privāti nemaz nevar dabūt. Turklāt, minētā veselības apdrošināšana balstās uz principu, ka pacients maksā līdzmaksājumu, nevis pilno cenu (piemēram, diena slimnīcā ir 10 EUR, bet valsts slimnīcai samaksā 50 - 60 EUR), nemaz nerunājot par sarežģītākām procedūrām (operācija - 30 EUR vs. 300 - 3000 - N tūkst. EUR). Apdrošināšana izmaksā šo līdzmaksājumu. Nākošā lieta ir slimības pabalsts un invaliditātes pabalsts. Piemēram, iet tāds SIA vadonis pa ielu, paslīd, nokrīt un uzkrīt uz pudeles, sagriežot plaukstu. Vai, brauc ar auto un viņā sānā ietriecas kāds cits auto, roka izšķīst pret bleķiem un darbnespēja uz pusgadu vai pat invaliditāte. Slimnīcu uzņemšanās ik dienas ir tamlīdzīgi pacienti. Tad izrādās, ka SIA vadonim nav nekādas apdrošināšanas, jo, kā jau teicu, kolektīvo apdrošināšanu tādam nedabūt. Labi, varbūt ir uzkrājošā pensija ar apdrošināšanu vai cita apdrošināšana, kas izmaksā 5k vai 10k. Sociālo iemaksu gadījumā cilvēks visu periodu saņem slimības naudu, kas līdzvērtīga algai. SIA vadonim cita rūpe – māja viņam lieli izdevumi, auto prasa riepas, remontus un degviela. Nepaliek nauda priekš citiem, visu vajag sev! Sākas shēmu izvēršana. Vai nesamērīgi dārgo Jūrmalas māju īpašnieki būs labi sabiedrības locekļi, vai varbūt gluži otrādi - sūks no citiem, lai varētu kurināt to savu māju mitrā un aukstā kāpā un džipu laicīgi nomainīt, lai būtu priekšā kaimiņam? Šobrīd notiek izmisīgas cīņas par to, lai saglabātu esošo veselības sistēmu. Cilvēki vienkārši nesaprot, ar ko riskē, nemaksājot nodokļus. Būtībā, tāpēc arī virzāmies tur, kur virzāmies. Tā vietā, lai maksātu nodokļus, iestātos partijā un rūpētos par savu valsti, cilvēki iekšēji cīnās ar pārliecības trūkumu un bezspēcībā nolaiž rokas. Kas viegli nāk, tas viegli aiziet - būt savas valsts iedzīvotājam un pilsonim nav viegli, jā.
  18. Mr.Key

    Padalos

    Tas ir tik interesanti, ka tad, kad sabiedrība panākusi vēsturē vislabāko modeli, kā daudziem cilvēkiem dzīvot vienkopus un sadalīt kopējo labumu, sarodas tādi sabotieri. Vieni, kas šo sistēmu izmanto ļaunprātīgi, un otri, kuri to nosauc par afēru. Bitcoins, kurš atbilst pilnīgi visām afēras pazīmēm, lūk, skaitās kaut kas ievērības cienīgs. Un ir jau arī - tajā brīdī, kad novelsies uz absolūto 0, tas tik būs joks. Viduslaiki atgriežas. Dažs acīmredzot par normālu uzskata dzīvi kā Latīņamerikas vai dažās Āfrikas valstīs – kur jāpārvietojas bruņotā džipā un kur tie, kurus aplaupa vai nošauj skūteru bandas, nu tie ir tādi – paši vainīgi, ka tik neattapīgi. Katrs par sevi.
  19. Mr.Key

    Padalos

    Katrs gadījums, protams, ir individuāls. Kas vienam ir fantastiska iespēja, citam ir nu tā, ne pārāk. Protams, ja esošā situācija rada pārliecību, ka piedāvātais variants ir vērtīgs, tas ir jāizmanto. Vēlējos tikai norādīt, ka jārēķina dažādas lietas. Vispārīgi, ja esošais atalgojums ir 1400 EUR, šis variants ir būtisks karjeras lēciens.
  20. Mr.Key

    Padalos

    Vēl Ēģiptes kūrortu varēja pieslēgt klāt, būtu pilns zemnieka sapņu komplekts: māja, auto, bildes no kūrorta. Protams, viss uz SIA.
  21. Mr.Key

    Padalos

    Bruto cipars, tāds pats sanāk šeit pat, ja pieskaita veselības apdrošināšanu. 55000/12 = ~4800 mēn. Kas ir darba devēja izmaksas algai 2500 plus apdrošināšana plus birojs plus viss pārējais. Vai pat mazākai algai. Varētu patikt kādam cilvēkam bez hobijiem, jo tā lidošana ir baigais čakars, ja nepatīk. Sēdēt mājās ir vientuļi un nemaksāt nodokļus var līdz brīdim – nākošgad slimnīcā tādus apsaitēs un palūgs iet mājās.
  22. Arī man pirmais iespaids ir, ka ar patreizējo izpratni par IT projekta realizēšanu, būs diezgan grūti. Nekas tāds gan jau nav neiespējams – ja mēģina, tad sanāk, vienkārši jārēķinās ar kļūdām, neveiksmēm un pat totālām neveiksmēm. Publiski pieejamā start-up projektu informācija rada iespaidu, ka vajag tikai gribēt un viss sanāks. Tā nebūt nav. Esmu redzējis projektus, kas realizē idejas, kaut skaidri jūtu, ka tā lieta neaizies. Un neaizgāja arī. Bet... man neviens viedokli neprasīja, jo bija aizņemti ar pacilātu noskaņojumu. Esmu publiskajā telpā dzirdējis un lasījis stāstus par lieliem projektiem, kuri tiek pieteikti ar tādu "WOW" efektu, ka elpa aizraujas gandrīz līdz aizsmakumam. Vēlāk gan, sekojot līdzi, tāds čušs vien sanācis un paliek vien jautājums, vai nokurinātā nauda bija grants vai aizdevums ar ķīlu. Šķiet, ka viens nesens projekts ir kaut kāds stock photo tipa projekts, kas radīts LV un reklamējās portālos ar rakstiem par to, ka nu arī fotografēšanas hobijs var kļūt par ienesīgu nodarbošanos. Tad vēl projekti, kur tehniskiem cilvēkiem nez kāpēc šķiet, ka automatizējot to, ko var izdarīt ar Excel vai Word, cilvēki priecīgi kļūs par SaaS lietotājiem, nevis turpinās ķimerēties ar offisu. Eiforija apskurbina prātu un rodas iespaids, ka vīzijas ir nākotnes prognozes, kuras piepildīsies kā laika prognozes. Bet laika prognozes piepildās tādēļ, ka cilvēki kaut kur Eiropas viducī un ASV gadu desmitu gaitā ir saprogrammējuši klimatisko modeli, un prognozes norisi veic daba. Radošā biznesa projektā, kāds ir šis, nav ne ekonomikas modeļa, nedz arī pašdarbojoša mehānisma, kas plānu pārvērstu realitātē. Realitāte nav arī universitātes vide, kur pareizi uzrakstīts diplomdarbs garantē panākumus, bet šķībi greizi uzrakstīts – garantē sliktas sekmes. Biznesā mēdz gadīties otrādi un bieži pat tieši tā arī notiek. Ar esošo pieeju varētu ļoti labi sanākt cita tipa biznesi - kursu pasniegšana, valsts finansējuma apgūšana, mācību iestāžu siltināšana, ja IT, tad kaut kas infrastruktūrveidīgs ar noslieci uz monopolu. Piemēram, kaut kāda sistēma skolām vai medicīnas iestādēm, kur ir zināma funkcija ar brīvu nišu. Iespējams, cilvēks šādi arī ir sapelnījis naudiņas un tagad grib apsviedīgi investēt, nenokavējot lielo iespēju IT jomā. Tikai iespējams un tikai minējums. Kaut kādi tādi varianti ir dzirdēti un ka no tādiem labi barojas apsviedīgas aģentūras. Viena no peļņas iespējām ir pelnīt, pārdodot tiem, kas vēlas nopelnīt – investīcijas nav izdevumi... Ļoti gribas cerēt, ka šis viss ir apgūts, ir skaidra pārliecība, ka konkrētais marketplace tipa projekts tik tiešām ir vajadzīgs cilvēkiem, nevis prātā ir klusa doma, ka "tas aizies!". Piemēram, ja ir vismaz kādi 10 vai 100 cilvēki, kas tur rokās izstieptu 50 EUR banknoti un lūdz ātrāk realizēt ideju, iespējams, tā lieta ies. Protams, tik pat labi var aiziet kaut kas nebijis un šobrīd nezināms, taču panākumi šeit ir proporcionāli riskam. Par komandu runājot. Nav jau liels noslēpums, ka komandu veido cilvēciskās īpašības. Svarīgi ir ne tik tehniskās zināšanas, cik spēja sadarboties. Un spēja sadarboties nozīmē spēju menedžēt pozitīvās un negatīvās puses, jo īpaši jau – negatīvās. Kāds tehniski zinošs superstārs mētāsies ar tik ciniskiem izteikumiem, ka jūtīgāki, bet centīgāki kolēģi lies asaras vai izplūdīs agresijas lēkmēs. Kāds kluss cilvēks neko neteiks, jo neviens neprasa, bet viņam būtu ko teikt un teiktais būtu ļoti labs risinājums. Kādam ambīcijas joņos pa priekšu, kāds būs skeptiķis, kas visam atradīs pretargumentus, kāds būs sabotieris – piekritīs kopējai interesei, bet darīs pa savam. Tas viss ir raksturīgi cilvēku komandām vispār, un diez vai ir pieminēšanas vērts. Rakstu to tāpēc, ka autora rakstītais liek domāt, ka viņš tā vienkārši izplānos komandas uzbūvi un viņa tad tā arī strādās. Varbūt... Es pateisībā nezinu. Zinu, ka ja algu maksā labu, cilvēki var arī pildīt savu lomu. Tepat jau minēts, ka daži uzņēmumi pat komunicēt neprot. Esmu redzējis, ka klienti mokās ar vienkāršu web lapu, kur nu vēl kaut ko lielāku. Esmu redzējis, ka uzņēmums ir pasūtījis mazu sistēmiņu, samaksājis naudu un pieņēmis darbu ar tekstu, ka mazliet jāpielabo, bet patiesībā tas ir templeits, kur no sistēmas ir tikai pliks uzmetums, kuru nav iespējams palaist reālā darbībā. Es tā nespēju, tādēļ šajā tirgū nedarbojos. :) Rekomendētu uz komandas izveidi skatīties mazliet savādāk, atrodot galveno izstrādātāju. Varbūt var dalīt kompetences, piemēram, ja galvenais izstrādātājs ir tehniski labi zinošs, bet nemāk strādāt ar cilvēkiem (deleģēt, veidot darba uzdevumus, utml.), tad to var darīt projekta vadītājs. Katrā ziņā, IT komandā komandas vadības metodes, kas strādā citās jomās, nedarbosies. Un otrādi - apejoties ar komandu tā, kā tas notiek IT jomā, uzņēmējs, iespējams, kļūs pat par apsmieklu. Piemēram, citur termiņi ir skaidri saprotami, bet IT jomā pat ļoti labi gribot, termiņi ir tikai tāds kā novērtējums. Vispārīgs likums ir tāds, ka darbi tiecas aizpildīt tam atvēlēto laiku. T.i., vienu lietu var atrisināt, darot 1 dienu, nedēļu vai mēnesi. Piemēram, datubāzes shēmu var sarakstīt 1 dienā, ar rociņu sarakstot tabulu definīcijas, var nedēļu veidot definīcijas, pārdomāt indeksus, var mēnesi pavadīt, veidojot datubāzes plānojumu, modeļus un dokumentāciju atbilstoši valsts standartam. No tehnoloģiju viedokļa, PHP, MySQL ar hostēšanu kādā mākonī (AWS, cloudfront, DigitalOcean). Šeit iespējas ir milzīgas, pašiem ar savu serveri dzelža veidā ņemties nevajadzētu. Par to vai Magento būs pareiza izvēle vai nē, grūti teikt. Jautājumi, kas būs jārisina, nebūs klientu reģistrācija vai produkta forma, vai tamlīdzīgi. Taču, ja izdodas ar Magento izveidot marketplace projektu, un ja šobrīd tāda risinājuma nav, tas var būt kā globāls produkts, un projekts var izvērsties ne vien kā pati platforma, bet arī kā šis produkts un tā apkalpošana – pakalpojumi, ko pērk tie, kas vēlas uzturēt savu marketplace platformu. Tikai ideja. Uz plašas platformas var uzsēsties un pelnīt. Savukārt, ja ir vēlme kaut ko alibaba vai ebay stilā, mans uzskats ir ka tikai custom produkts, jo platformas uzdevums būs piedāvāt unikālās priekšrocības, bet unikālas priekšrocības nevar piedāvāt ar standarta produktu. No pieredzes - parasti tādi aizgājuši projekti sākumā tiek uztaisīti prototipa variantā. Ja ideja ir laba, ir pieprasījums un tirgus ir nepiesātināts, klienti samierināsies ar sākotnējām neērtībām un kļūdām. Projekts tiks tā kā iesūkts. Ja ideja ir laba, bet tirgus ir piesātināts, var kaut vai perfekts izpildījums un vēl piemaksāt par lietošanu - tas neaizies. Tipisks piemērs LV vidē - ss.lv un daudzie centieni radīt kaut ko līdzīgu. Tādējādi, prototipa variants ļaus agrāk notestēt ideju un ne tikai ideju. Tas ļaus notestēt, vai projekts māk sevi izplatīt digitālajā vidē, vai komanda sastrādājas, utml. Var šādu prototipu arī pasūtīt, ņemot vērā @codehighriga aprakstīto. Daļa redzēto projektu tā arī ir radīti, pēc tam pārņemot izstrādi pie sevis. Vai arī atrast kādu entuziastu. Entuziastu tādā ziņā, ka piekritīs sadarboties, nevis izmantot priekšrocības, kuras viegli atrast stabilā darbā IT jomā. Agrāk tādus varēja meklēt start-up tipa saietos. Nezinu, kā tagad, jo, kā jau teicu, vilnis ir pagājis, internets piedāvā vienlaikus gan daudz iespējas, gan iespēju palikt absolūti nepamanītam milzīgajā masā.
  23. Ātri uzmetot, kādi 0,2 - 0,3 milj. vismaz. Apmēram 5 cilvēki = 3000 EUR/mēn darba devēja izmaksas (uz rokas < 2k). Iekārtot darba vietas (datori, licences) Tad visi saplāno, ka 6 mēnešu laikā kaut kas taps. 3k * 5 * 6 = 90k. Tad izrādās, ka plāni un realitāte neiet kopā, vajag vēl 3 mēnešus. Tad daļa pārstrādājas un aiziet, utt., tāpēc, kā jau fox8 tieca, izmaksas x3 salīdzinot ar to, ko varētu radīt jau pieslīpējusies komanda. Ja tādu vispār iespējams atrast. Ja tāda piekritīs sadarboties ar tādu klientu. Utml. Par kaut kādiem 10k var aizmirst, par to var domāt, ja atrodas kāds solo maniaks, bet man liekas, ka visi jau vai nu izmiruši, vai atslābst normālos darbos, kuros pelna daudz vairāk, darot daudz mazāk.
  24. Principā nekā. Ja ir JS includes (Wordpresā vajadzētu būt), kuras netiek kešotas, tad varbūt var kaut ko mēģināt pārķert un taisīt JS reload.
×
×
  • Create New...