Jump to content
php.lv forumi

Drupal

Reģistrētie lietotāji
  • Posts

    60
  • Joined

  • Last visited

Everything posted by Drupal

  1. Draza! Sīkais, tev nav ko darīt šai forumā, saproti?
  2. Varbūt nav fiksēts platums? Nu var tā gadīties, tāpēc jāliek divos kaut iekšā...
  3. CSS kalkulators ir tiešām sviests - vai pamanīji, ka tur ir atbildes jau "prekodētas" html kodā? Css tikai veic hover un display un tamlīdzīgi? Pareizi te pateica, ka tikpat labi var mēģināt nomainīt nomainīt mašīnai eļļu caur izpūtēju! Ja pareizi sapratu darkside, tad viņa uztvere ir tāda, ja tu intervijā parādi, ka esi uztaisījis css kalkulatoru un zini, kas ir xmp tags, kruta - Tu esi super darbinieks, nāc strādāt! Par css runājot - var taisīt visādu hover un tamlīdzīgus efektus uz tā, kas arī būtu jādara, lai neliktu JavaScript uz tādiem sīkumiem, bet principā css ir paredzēts lapas formatēšanai un dizaina salikšanai - tas nav html darbs, kamēr html uztaisa DOM jeb varētu teikt "skeletu", tikmēr css to apaudzē ar ādu, lai pēc kaut kā izskatās! :D Vienīgais, ka CSS vajag pilnvērtīgi izmantot, tas gan! Bet ne jau kalkulatorus taisīt uz css...
  4. Par tiem dīvainajiem tabulu nosaukumiem - tiešām jēgas nekādas, padomā loģiski - tev db glabājas server pusē, to izmanto tikai php skripts... No klienta puses neviens nevar tikt tavām tabulām klāt, ja vien neesi atstājis caurmu priekš "SQL injection"! To gan pastudē - php security! Nu ir savi pasākumi, kas jāveic drošībai, bet tur jāpalasa tiešām internetā literatūra... Pats no galvas nezinu! :) Tikai jādomā arī loģiski līdzi. Sašifrēt kodus php galā - kāda jēga? Lai sarežģītu dzīvi saviem programmētājiem? Drīzāk drošības pasākums būtu, teiksim pieprasījumus caur GET un POST pārvērst, piemēram, no šāda: "?page=album&content_id=56&editable=false" vai es nez ko tur ... uz "?q=zzKE89xK10O7ertYc4cla9001MmBbNUerQ" - nu jo mazāk info dod gala lietotājam, jo labāk, bet vēl var izmantot user friendli urlus, piemēram /albums/this_years_top_20 - kaut kā tā, tas URL tev pasaka par lapas Contentu, bet neko par skriptēšanas valodu un tai nododamajiem mainīgajiem, jo tā var apstrādāt šo urlu pa savam. Vēl tu vari JavaScript nokodēt ONE WAY (man šķiet, Google ko tādu dara), tā lai neko nesaprot, kas tur rakstīts - izkost jau var, bet tas prasa laiku un baigo urbšanos... Vēl kā jau teica - visus templeitus un server puses skriptus nes ārpus web direktorijas, lai nav iespējams tiem piekļūt tieši caur pieprasījumiem, web direktorijā atstāj index failu, htaccess failu, bildes (images), files (lietotāja uploadotie faili) un css arī vari tur atstāt, respektīvi - lietas, kas ir tieši paredzētas priekš klienta izmantošanai. 100% drošu jau neko nevar padarīt, bet labāk ir 95% drošs, nekā 50%, piemēram! :)
  5. Kaut kāds "blablabla" bez konkrētām norādēm. Kāpēc gan ZF būtu slikts? Nu katrai lietai būs savi oponenti, bet varbūt ir tieši tāda tipa projekti, kam tas ZF ir ārkārtīgi piemērots, neesiet par to padomājuši? Es ticu, ka tā varētu būt! Lēns? Nu ok, lēns... Bet kā tas ātrums tieši izpaužas? Uz superprojektiem, kur pieprasījums ir 1000 reizes minūtē? Varbūt... Standarta projektam tas ātrums neko nemaina uz standarta mūsdienīgiem dzelžiem... Padziļinātie projekti, piemēram, kā te minēja, "banku sistēmas" - vai tur jāizmanto php? Interesants čalis - pats nav rakstīji Java, bet noliek Javu. Varbūt C++ tad raksti? Būs visātrāk, jo php ir taisīts uz C++. Mūžīgie strīdi par to, kurš ir "krutāks", jo katrs programmē savā valodā pēc sev ierastām metodēm! A vot tagad pasaki, kāpēc klientam, kurš ir gatavs maksāt par sava webprojekta programmēšanu līdz 1000 Ls ar visiem nodokļiem, būtu jānodrošina kāds individuāls risinājums un jāievēro ļoti liels ātrums? Laika vienības cena reiz nepieciešamais laiks ir vienāds ar kopsumma! Ja nevar iekļauties, paņem to freimworku, uztaisa visu 3x ātrāk, lai iekļautos summā un kam interesē, ka tas iet nedaudz lēnāk, nekā uz plika php taisīts individuāls risinājums? Ja gribi, ko labāku, maksā labāk! Tas arī viss! :)
  6. Darksign, es tev nopietni saku - beidz tēlot "labu programmētāju"! Protams, neviens tev neliedz to darīt, bet tad nenoliec citus! Esmu paskatījis tavus iepriekšējos postus, kur tu neesi zināji par tādu SQL atslēgvārdu kā SELECT DISTINCT un vēl visādas muļķības, jautājumus, ko uzdod, šitais pats "debugot ar xmp tagu". Pirmkārt, xmp tags ir deprecated - no w3schools.com: "<xmp> Deprecated. Defines preformatted text", kāpēc gan pat xhtml specializētam programmerim jāpārzina deprecated tagi? Otrs, kas tā par "debugošanu ar xmp tagu"? Pirmo reizi dzirdi par firebug vai citiem pārlūkā iebūvētiem debugeriem, neproti meklēt plikā html sourcē vai css? Tā vismaz nečakarē kodu no server puses, ja tev vajag apskatīties to, kas ir atnācis uz klienta pusi! Manuprāt, labs programmeris ir tāds, kurš ir čakls un vēlas tāds būt un kuram savs darbs interesē... Tādiem, kas slinko un neko nedara, bet uzskata sevi par "ģeniālām galvām" - diemžēl, tie nebūs labi programmeri. Cita lieta ir, ja cilvēkam nav īsti domāšanas virziens tāds, kāds vajadzīgs datoriem... Bet tur vienmēr var rast kompromisu, to var kompensēt ar interesi un uzcītību! Ir tāds teiciens "kas der visam, neder nekam"! Tāpat arī ar programmeriem mūsu laikos - "kas prot visu, patiesībā tā īsti neprot neko"! Tāpēc labāk specializēties uz savu galu, kur programmē, kurš visvairāk interesē un tur arī palikt... Ar tiem SQL arī tā ir, ka SQL tomēr ir kas pavisam cits, nekā JavaScript, piemēram. Tad kāda velna pēc programmerim jābūt "expert" līmenim gan JavaScript, gan SQL? Drīzāk jau, ja viņš ir "expert" Javascript, viņam jābūt arī "expert" CSS un xhtml, "advanced" server puses programmerim arī (PHP), bet nav jābūt SQL guru, piemēram, jo to darbu mierīgi var veikt "SQL urbji"! Mazas firmas Latvijā grib visaptverošus ekspertus, iespējams, bet neapzinās, ka tas ir vienam cilvēkam par smagu, to visu reizē zināt ļoti labā līmenī, pie tam - nez vai tā alga to atsver, jo, ja alga ir 500-600 Ls, nu ko tur prasīt "guru zināšanās"? Tas ir neloģiski, manuprāt.
  7. 300-450 Ls - alga ir OK! Medicīnas māsa saņem mazāk un, kas ir pats galvenais - sētnieks var nopelnīt vairāk! (ja strādā 3 objektos, parasti vienā jāstrādā līdz 3 stundām dienā) ... Nē, nu malači čaļi! Malači, ko lai saka - ja būtu vairāk tādu kā jūs, mazāk latviešu būtu aizbraukuši uz Īriju un citām ārvalstīm strādāt!!!
  8. Nu pag, izmantot php ar freimworku, ko tad varat piedāvāt - savu freimworku? :) Nez vai tas būs labāks par ZF...!? Un citi publiski pieejamie freimworki priekš php ar nav diezko labāki par ZF. Django uz Python ir interesanta lieta, neesmu izpētījis... Cik nu tā ātrdarbība (server pusē) mūsdienās ir svarīga? Ja nodarbojaties ar biznesu, nopērciet normālus dzelžus, tas nav pārāk dārgi, lai tā kaste rūc un apstrādā visu ātri, nav jau vairs tie laiki, kad bija svarīgs katrs megabaits operatīvajā atmiņā... Bet... ne vienmēr arī tie dzelži glābs - līks kods ir līks arī uz Quatro-Core, 4 GB RAM. :) Cita lieta ir klienta puses skripti - bet tā ir cita tēma, tur gan ir jāpiedomā pie visa, pie ātrdarbības jo sevišķi... Bet ja uz ZF var uztaisīt profesionālu saitu dažās dienās (ja ir profs uz konkrēto freimworku un valodu)! Kāpēc gan to neizmantot!? Atcerēsimies, ka viduvējais un mazais klients Latvijā gatavs savam "IT dižprojektam" atvēlēt labi, ja 5000 Ls kopā, lai gan esmu pārliecināts, ka pārsvarā visi grib ap 1000 Ls izbraukt, limonādnieki pat zemāk... Nu vajag mājaslapu, kāpēc gan netaisīt? Skolnieks tak pa 200 Ls uztaisīs visu... Tad nu jādomā izstrādātājam, kā ietaupīt laiku un nezaudēt kvalitāti. Lietojam framework, par dzelžiem, lai maksā klients, serveriem utml. un viss notiek! ;) Izstrādātājs ir ieguvējs, jo uztaisījis to daudz ātrākā laikā uz pilnīgi apmierinošu kvalitāti, ko, taisot sistēmu speciāli katram projektam, laiks paietu daudz vairāk un jāprasa no klienta, kuram naudas nav, vairāk... Pie tam, ZF ir uz php, līdz ar to - vairums hostingu pieņems. Otra lieta - ir tā saucamie bezmaksas CMS, bet to es gan īsti neatbalstu (varbūt Drupal :D - bet pat to nevar ņemt visos gadījumos...), jo tur nu gan var rasties čakars ar uzturēšanu vai kaut nedaudz specifisku prasību pielāgošanu - pārprogrammēt svešu gatavu cms ir sviests... Bet... Ja skaidrs, ka lapas funkcionalitāte un viss pārējais būs tik atstrādāts un vienkāršs - piemēram, forums, primitīva galerija, teksts, balsošana un to visu administrēt! Bez ūberspecifiskām prasībām - kāpēc gan neizmantot gatavu cms, ko labāk prot, ja to var izdarīt pāris nedēļu laikā neiespringstot absolūti? No klienta noplēš savus 500-800 Ls un visiem labi!
  9. marrtins - izteicies jau tu tā, apmēram, kā samiksējot savas 1. kursā datoriķos gūtās zināšanas ar savu "krutumu" un beigās sanāca kaut kāds mikslis...
  10. Ar kādiem tooļiem kompilē php? Par sintaksi aizmirsu vēl pateikt: Manuprāt php sintakse ir tikai MĪNUSS!!! Kāpēc?? Gluži vienkārši - jo tā nav case sensitive (kas man reāli nepatīk), tur IF un if nozīmē to pašu un mainīgie $AUNS un $auns ir viens un tas pats mainīgais! Uzskatu, ka tas ir galīgi aplam, nav jāpieskaņojas "paviršiem skolnieciņiem", kas vēlas programmēt... Case sensitive sintakse nodrošina tomēr ļoti labu lietu - tu vari meklēt konkrētu mainīgo un nekādas tā variācijas. Pozitīvi ir tas, ka mainīgajam priekšā jāliek $ zīme, lai atšķirtu mainīgo, piemēram, no stringa... Nav labi tas, ka stringu var iekļaut gan apostrofos, gan dubultās pēdiņās utt. Piemēram, include funkciju var pierakstīt gan: include 'file.php'; gan include("file.php"); Tā nav nekāda "brīvība", tas ir stulbi un absurdi! Uzskatu, ka programmēšanās valodā viss ir jāraksta pēc striktiem likumiem, lai meklējot vai skatot kodu netraucē pirmkārt kaut kādi pārsteigumi, gan arī orientēties vieglāk... Respektīvi - "maize ir maize un nekas cits". Protams, to nevajadzētu attiecināt uz figūriekavu lietojumu, tabiem, atstarpēm un tamlīdzīgām lietām, kas var darīt kodu īsāku vai ērtāk uztveramu! Java šajā aspektā man patīk ar to, ka sintakse ir konkrētāka nekā php.
  11. bubu - pasaki kāpēc tad java ir jākompilē, savukārt, php vari vienkārši izmainīt rindiņu un pēc tam neko nedarīt un izpildot jau parādīsies jaunā situācija?
  12. Nu ja ir ļoti svarīga ātrdarbība, tad php nebūs tas labākais variants, bet gan teiksim Java - nokompilēta programma tak būs ātrāk par katru reizi interpretējamo php... Vai arī Python bija jau nokompilēts?
  13. Templeits arī ir kods, tikai html+css, varbūt arī kaut kādus javascriptus jāieliek... Vecīt, arī html layouts parasti tiek taisīts sākot no 4 stundām... Tavējo novērtēju aptuveni tā - 4 stundas apmēram plikam layoutam vien - strādājot raiti, protams.
  14. Nē, tagad laikam smejies tu pats? Bildi par templeitu pārtaisīt? Kamōn, sagriezt pliku bildi par sakarīgu templeitu var prasīs vairākas stundas kā minimums... Pēc tam vēl jāuzliek un jāpārbauda vai viss strādā un nebūt ne viss ies kā pa diedziņu kā uzliks to virsū, noteikti nāksies ko pielabot... Gan jau tāpat arī profesionālim aizies pāris dienas, attiecīgi kā kurš profs - cits var noplēst pat pāri pa 100 LVL :D
  15. Nu tā rindiņa, ko bubu uzrakstīja, neizskatījās īpaši viegli lasāma! :) Tad jau labāk lietot figūriekavas, skatos informāciju pa blokiem, nevis vienā rindiņā notiek darbības, kurām krietni jāpiepūlas, lai izsekotu līdzi...
  16. Varbūt tomēr dari pats? Iemācīsies vismaz kaut ko... Tavas reklāmas banneru apmaiņas ir vērtas labākajā gadījumā pāris latu, bet tas darbs - desmitiem, varbūt pat simtiem latu!
  17. Nu php ir vairāk iebūvēti web servisi un dažādas bibliotēkas, varbūt arī vienkāršāka sintakse, kas vēl...?
  18. Izlasi komentārus šij tēmai - tur par to arī tieši bija runa, ka Python ir krietni ātrāks par php...
  19. Skatos tev pilna galva ar stereotipiem? Arī labus programmētājus interesē nauda, jo viņi zin savu "cenu"! Un programmētājs nav nekāds dzīvnieks, bet gan cilvēks, tikai darbojas savā sfērā, kurā, tiesa gan, zināšanu apjoms nepieciešams bieži vien krietni lielāks nekā lielā daļā citu sfēru... Bet gan jau ka zinātniekiem, kas izgudro zāles un meklē jaunas slimības un aizsardzības, ir nepieciešama daudz lielāka zināšanu bagāža un spējas... Viņus arī sauksi par dzīvniekiem? Kamōn, var redzēt, ka neesi programmētājs, tāpēc noliec programmētājus kā sugu. Varbūt esi projektu vadītājs?
  20. Bet te iet runa par php un python... Ja jau reiz python labāks par php, kāpēc tad google izmanto arī php?
  21. Kādēļ gan būtu jāizmanto "vis kas"??
  22. Jā, python ir zvērs! Laikam tāpēc Google to izmanto? :)
  23. e-remit - atslābsti ar uzbraucieniem... Kas tev, ko es varu pacelt, ko nevaru, par sevi varbūt parūpējies? Dzīvē jācīnās, bet šai valstī "pamatcīnītāji" ir korumpanti. Liela daļa!
  24. Ēšana vien Rīga vienam pieaugušam cilvēkam (vīrietim) izmaksā vismaz 200 Ls mēnesī, ja vien nepārtiek tikai no paša vārītiem makaroniem un griķiem, jo normālos apstākļos no darba iet pusdienās kaut kur paēst.
×
×
  • Create New...