Jump to content
php.lv forumi

codehighriga

Reģistrētie lietotāji
  • Posts

    144
  • Joined

  • Last visited

Everything posted by codehighriga

  1. Tādi lietotāji arī nespēj savu jautājumu uzrakstīt botam saprotamā formā. Supports potenciāli tiks atslogots tādā formā, ka lietotājs, nesaprot kā nonākt līdz īstam supportam, atmetīs visam ar roku un aizies no lapas/produkta pavisam prom.
  2. Neesmu redzējis vēl nevienu čatbotu, kas būtu tiešām noderīgs gala lietotājam. Bots spēj tikai nokaitināt gala lietotāju, pirms tas tiek līdz čatošanai ar īstu cilvēku supportā.
  3. Chrome Remote Desktop - https://remotedesktop.google.com/ - ļauj piekļūt tavām personīgajām ierīcēm, kas ir tavā google kontā
  4. Nu no otras puses @moonshine jau arī nav nekāds saulstariņš. :) Cik saprotu lielais cepiens joprojām ir tikai par to, ka bez WP pieredzes nepaņēma darbā WP-centriskā uzņēmumā. + tika iztērēts mazliet laiks testa uzdevumam. Vai tas tiešām ir tas briesmīgākais, kas var darba meklējumos atgadīties?
  5. Tas jau it kā būtu saprotams, galu galā atverot mājaslapu ar lieliem burtiem ir rakstīts "We are building the best Wordpress tools". Nav gluži rakstīts "We are building the best Laravel packages".
  6. https://blog.newrelic.com/engineering/distributed-monolith-vs-microservices/ Justin Etheredge writes that a distributed monolith is "the worst of all worlds". You’ve taken the relative simplicity of a single monolithic codebase, and you’ve traded it in for a deeply intertwined distributed system.
  7. Šitas viss parasti izklausās labi tikai hipsterīgos bloga rakstos un IT konferencēs. Realitātē nav ne skaisti, ne vienkārši. Galvenā problēma visticamāk būs monolīta datubāze. Tu uzrakstīsi savu jauno fīču uz kāda jauna FW, bet tik un tā slēgsies klāt tai pašai vecajai datubāzei, jo vajadzēs pieeju kādam svarīgam resursam, piemēram, vecajai "users" vai "orders" tabulai. Ja tavs jaunais mikroserviss ar veco DB darbojas tikai read-only režīmā, tad vēl varbūt tur kaut kas var sanākt, bet ja vairāk servisi sāks veikt write darbības, tas agri vai vēlu novedīs pie sačakarētiem DB datiem. Es par īstu mikroservisu uzskatu tādu, kas ar pārējo sistēmu komunicē tikai ar HTTP, bet biežāk par mikroservisu nosauc kaut kādu composer package, kas tiek ievilkta projektā. Piemēram, grib būt DRY un ievelk kaut kādu "company/core" paku. Tas variants ir galīgi garām, jo rodas tight coupling un tiek pazaudēta iespēja brīvi izvēlēties tehnoloģijas. Visi mikroservisi ir spiesti palikt pie tās pašas valodas/FW, kas ir izmantota "company/core" pakā. Tad nu tur rodas tāda putra, ka varbūt vajadzēja vien palikt pie vecā legacy monolīta?
  8. Derētu precizēt, kas priekš tevis ir "senas/vecas tehnoloģijas" un kāpēc gribi precīzi Symfony frameworku ar precīzi PHP 8. Arī PHP 7 joprojām ir ļoti labs un arī citi frameworki joprojām ir ļoti labi. Var mierīgi iet strādāt arī tādā uzņēmumā, kam ir projekts ar Laravel 7 un PHP 7, nekas briesmīgas nenotiks. Red flag ir tikai tad, ja projekts ir uz Laravel 5 un PHP 5.x
  9. Servera ziņā es nevienam projektam nelieku mazāk par 8GB RAM. Neliekas ticami, ka redis/mysql labi funkcionēs ar 1-2GB RAM. Arī ar 4GB diez vai. Otrkārt, atverot sākumlapu un attaisot Developer Tools -> Network, ir redzams, ka priekš pilnas sākotnējās ielādes tiek iekačāti 40MB datu. Četrdesmit! Iesaku papētīt, ko par lapu rāda Google PageSpeed Insights: https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights/?hl=lv&url=https%3A%2F%2Fwww.branchess.com%2F Izskatās, ka iesaka samazināt attēlu izmēru utt. Daudzas bildes tur ir 1-3MB lielas.
  10. Ar to ir jābūt ļoti uzmanīgiem, jo tāds hash lielā mērā sabojās visu privātuma un kriptēšanas būtību. Ja uzbrucējam ir kādi konkrēti e-pasti, ko gribas sameklēt datubāzes dumpā, tad varēs pielietot dictionary metodi. Ja neinteresē konkrēts e-pasts, nu tad varbūt tāda metode ir pieļaujama.
  11. https://security.stackexchange.com/questions/184519/how-to-handle-emails-as-usernames-under-gdpr Sliecos piekrist šim viedoklim ^ Tomēr ir arī kompānijas, kas kriptēšanu veic vienīgi dēļ šī iemesla - "To give a feeling of security by sprinkling some crypto all over the place" - tas izskaidrots šeit: https://security.stackexchange.com/questions/101163/what-fields-should-i-encrypt-in-a-database-containing-user-information
  12. Pirmais ieteikums, vēl pirms visas tehniskās puses, ir rakstīt gramatiski pareizā latviešu valodā ar visām mīkstinājuma zīmēm. Citādi, ja cilvēks neprot konstruktīvi izteikties cilvēkiem domātā valodā, tad rodas jautājumi, vai tādas pašas kļūdas un overall messy stils būs arī programmēšanas valodās? Katrā ziņā saņemot tāda stila motivācijas vēstuli es nebrīnos, ka uzņēmums nesniegs nekādu atbildi. Ja veic nelielu izpēti un paklausās apkārt, tad ir vairākas vietas, kas ņem juniorus ar mazu pieredzi. Šīm vietām nepieciešamās zināšanas var labi un salīdzinoši ātri apgūt dažādos online kursos (youtube, udemy, stackoverflow learning, vue mastery, laracasts utt). Iekļūšanu nodrošinās galvenokārt laba motivācijas vēstule, kurā var iekļaut visus apskatītos kursus, grāmatas, tēmas, tehnoloģijas. Ar IT nesaistītas lietas droši vien nebūs vērts iekļaut. Cik ilgs laiks nepieciešams kopš mācību uzsākšanas līdz pirmajai darba vietai - tas ir ļoti individuāli. Atkarīgs no ieguldīto stundu skaita, motivācijas, prasmes navigēt lielā informācijas plūsmā utt. Varētu mierīgi paiet 1 gads. Kādam mazāk, kādam vairāk.
  13. Problēma varētu būt tā, ka docker-compose.yml trūkst "expose". Zem expose ir jābūt portiem 80 un 443. Ja Dockerfile ir bāzēts uz oficiālo nginx image bez izmaiņām, tad pēc noklusējuma expose ir tikai ports 80. Tā kā tu ļepini kopā SSL, tad tev vajag expose arī 443.
  14. Digitalocean tu vari izvēlēties, kurā datucentrā būs serveris. Eiropā ir vismaz divi - Nīderlandē un Vācijā. Personīgi nekad nav nācies sazināties ar supportu, bet pieņemu, ka rakstiski visu var atrisināt vēl labāk kā pa telefonu.
  15. Nu jā, tas pats digitalocean kvalificējas visām prasībām. Man jau liekas, ka 2020. gadā ar hostinga meklēšanu nemaz nav diez kā jānodarbojas - paņem kādu starptautiski atpazīstamu kompāniju un viss darbosies, būs līmenī. Daudz uzticamāk kā čakarēties ar kaut kādiem vietējiem Latvijā/Lietuvā bāzētiem kantorīšiem.
  16. Vai ir precīzāk pieejama informācija, cik lielā apmērā kods bija nokopēts? Neredzu medijos, vai runa ir par 30 rindiņām, vai arī par 10 failiem, katrs pa 300 rindiņām. 30 rindiņu gadījumā nemaz nebrīnītos, ja sanāktu tā, kā @codez aprakstīja. Grūti pierādīt, ka tiešām nozagts, varbūt vienkārši līdzīgi domājis programmētājs. Ja runa ir par 10 failiem, katrs pa 300 rindiņām biznesa loģikas, nu tad pārkāpums ir vieglāk redzams un pierādāms.
  17. 1. Nē. Kā jau rakstīju, jautājums būtu adekvāts jebkuram "web devam". Varēju vēl to web ielikt boldā, bet likās, ka nevajag, tāpat varēs saprast manis teikto. Vienkārši nepatīk, ka manis teikto nodēvē par muļķībām, kaut gan nekas muļķīgs netika pateikts. Šeit ir PHP forums, runa gāja par PHP programmētāja atlasi un es ieteicu normālu jautājumu senior PHP programmētāja atlasei. Tad atnāc Tu un paziņo, ka tās ir muļķības. Mirkli vēlāk paziņo, ka man vispār ir "maz sajēgas". Bet nu labi labi, nekasīsimies. Saprotu, ka tu mēģini runāt vispārīgāk par jebkādas nozares programmētāja atlasi. 2. Protams, nenonāk, bet man nav arī pamata domāt, ka privāti Linkedinā un mistiskos paziņu lokos apgrozās kaudze 4k+ vakances. Man arī ir Linkedin profils, pat diezgan neslikts, krīt tur visāds recruiteru spams, ir arī paziņu lokā senior programmētāji, bet kaut kā līdz manām ausīm nenonāk informācija par tādām vakancēm. Laikam neesmu pietiekami worthy. Jebkurā gadījumā, pie šādas "slēptās" vakanču aprites ir ļoti grūti kaut ko secināt/pierādīt, tāpēc es šiem brīnumainajiem stāstiem par 5k vakancēm Rīgā neticēšu tik ilgi, kamēr tās neizlīdīs vairāk publiskās vietās.
  18. Nezinu vai var teikt "daudz". Cītīgi meklējot kaut kas pavīd, bet tā ir kā novirze no vidējās statistikas. Par cik reāli beigās tiek parakstīts līgums, pēc visa atlases procesa - kas to lai zina. Ar to visu es gribēju pateikt, ka, manuprāt, Latvijā tirgus nav gluži tāds, ka seniors ar 10 gadu pieredzi var bez problēmām sev dabūt 4k+ algu, es tam īsti neticu. Ja tiešām maksā vairāk, tad visticamāk tas cilvēks nav nācis no malas uz tikko atvērtu vakanci, bet ir jau nostrādājis konkrētajā uzņēmumā daudzus gadus un parādījis savu lojalitāti, ilglaicīgi bijis key cilvēks uzņēmuma attīstībā. Tad tāda alga varētu būt adekvāta.
  19. Nu nav gluži "muļķības". Neaiziesim jau galējībās, ka embedded ekspertu, kurš nekad nav redzējis datubāzi, varam likt par web ekspertu... Tas jautājums par datubāzi būtu pilnīgi adekvāts jebkuram web devam, kurš apgalvo, ka viņam ir 10 gadu pieredze. Es gribētu konkrētāk redzēt linkus uz vakancēm un uzņēmumiem, kas piedāvā 4k+ senior programmētājam Rīgā. Bez šaubām varam izrakt kaudzi ar remote piedāvājumiem, bet tas neskaitās. Tepat uz vietas Rīgā, kurš to reāli ir gatavs maksāt? Personīgi atceros laikam labi ja vienu tādu vakanci redzējis - Swedbank solīja ~4.5k drošības speciālistam, bet tur bija nepieciešamas arī grūti iegūstamas sertifikācijas, lai varētu tajā jomā strādāt.
  20. Programmētājam ar 10 gadu stāžu ir jāatbild nevis uz jautājumiem par jaunāko PHP versiju, bet gan kaut kas no sērijas "šeit mums ir datubāze ar 100M+ ierakstiem, darbība ir lēna. Kā tu identificēsi, kur ir problēma, un kādus risinājumus vari iedomāties dažādiem scenārijiem". Par algu arī varam padiskutēt. Ja kritiski paskatamies uz programmētāja algas griestiem šobrīd Rīgā, Latvijā, tad pat priekš seniora ar 10+ gadiem tie 4k bruto ir ļoti labi. Kaut kā nenākas redzēt sludinājumus ar cipariem virs 4k.
  21. @unreachablecode Varam patirzāt sīkāk tos jautājumus, ko tev uzdeva... Piemēram, jautājums par jaunāko PHP versiju. Diez vai no tevis sagaidīja, ka tu nosauksi iezubrītu "7.x.x" (tā x.x daļa nav būtiska) bet gribēja saprast vai tu vismaz pateiksi, ka sākas ar "7". Ja tu to nevari, tad ir skaidrs, ka neesi nemaz PHP aptaustījis... Un kādas bija problēmas par "ES5 vs ES6"? Nu arī diez vai sagaidīja, ka nosauksi kaut kādu iezubrītu changelog sarakstu, bet varēji taču primitīvi izstāstīt, ka mainījās sintakse bieži lietotām struktūrām, arrow functions, "let" keyword... Nu, elmentārā līmenī, sarunāties. Ja tu šādā stilā vari uzturēt sarunu, tad viss ir kārtībā. Bet ja neproti nosaukt to elementāro "7" un vēl šo to, nu tad taču ir skaidrs, ka programmēšanai tuvumā neesi bijis.
  22. Nez nez, atveru printful.com, tur uzreiz tieši sejā divas lielas pogas - "Start selling" un "Order for yourself". Tu ķipa nepamanīji to "Order for yourself" un uzreiz ieleci ar galvu pa priekšu integrācijās? Pirms kaut ko darīt vajag ievilkt elpu, padomāt. Pirms runāt par izgāstuvēm un 2000. gadu tehnoloģiju arī vajag vispirms ievilkt elpu un padomāt vai pašam nav mazliet sakāpis galvā.
  23. Nū 30 sekunžu downtime reizi stundā - tas ir nopietni, tas nenovērsami ietekmē lietotāju. Kāpēc apache restartējās? Tā taču nebūtu jānotiek.
  24. Drīzāk jāsaprot, kāds ir mērķis - kāpēc neder 1-5min, kāpēc vajag īsāku intervālu? Tīri grafikam vajadzētu pietikt ar 1-5min. Vai arī doma ir sūtīt brīdinājumus developeriem? Tam jau drīzāk kalpotu kādi citi instrumenti.
×
×
  • Create New...