Jump to content
php.lv forumi

Mr.Key

Reģistrētie lietotāji
  • Posts

    1,332
  • Joined

  • Last visited

Profile Information

  • Gender
    Male

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

Mr.Key's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

1

Community Answers

  1. Nupat sanāca satikt mediķus, kas strādā gan LV, gan, kā šeit tiek uzskatīts, zemēs, kur daudz labāka medicīna, mazāki nodokļi, utml. Īsi sakot, tas, cik pieejama un laba medicīna ir pie mums – daudzi to nenovērtē. Pie mums ir daudz laba. Tas ir no reālām sarunām ar reāliem cilvēkiem, kas ir tur un šeit un tieši saistīti ar medicīnu. Iesaku aprunāties ar cilvēkiem, nevis lasīt wikipēdijas un kultivēt mītus. Tas ir svarīgi sakarā ar gaidāmajām vēlēšanām, kur katru "ai, nav vērts, viss slikti" ir vajadzīgs atgriezt pie pārliecības, tāpēc arī šo rakstu.
  2. Izskatās interesanti. https://aws.amazon.com/cloud9 Rādās, ka var lietot bez maksas, ja neskaita maksu par mākoni (nav jābūt obligāti AWS).
  3. Lai gan šķietami atšķirība starp to, vai sadarbojies kā firma, pašnodarbinātais vai darbinieks, ir neliela, juridiski tā tomēr ir ļoti liela atšķirība. Ja piedāvātāji algo programmētāju, viņi uzņemas sociālās garantijas un risku. Ir darba līgums, ir atvaļinājums, ir pensija, ir iespēja mēneša laikā uzteikt darbu. Galu galā, arī ar darbam nepieciešamo nodrošina darba devējs. Ja esi firma vai pašnodarbinātais, tev ir tikai nauda. Ja saslimsti, domā pats. Saplīsa dators? Domā pats. Pensija - domā pats (vari piekārt pie sienas Šveices karogu un sapņot), galu galā - tevi var čakarēt, nesamaksāt un vēl visu ko. Var paprasīt naudu atpakaļ. Tikmēr, kamēr visi draudzīgi, tikmēr viss labi. Ja proti pastāvēt par sevi, tad jau skaisti. Manuprāt, SIA sākas tad, kad nopelni sev algai un vēl vairāk. Tad tas jau ir bizness. Ja tikai vienu un to pašu naudu "optimizē", tas īstermiņā var būt ieguvums, bet ilgtermiņā var sagādāt dažādus pārsteigumus. Es rekomendētu prasīt vairāk par to, ka sadarbība ir caur SIA, jo dažus minētos ieguvumus pasūtītājam jau uzskaitīju. Biznesā ar labdarību nav jānodarbojas.
  4. Es Tev piekristu, ja ticētu Taviem apgalvojumiem. Bet neticu. Tādēļ, ka tie apgalvojumi nav patiesi. Pirmkārt, daļa ir absolūti kļūdaina, daļa ir pieņēmumi un daļa ir melīgi tādā ziņā, ka tiek noklusēta būtiska papildinformācija, jeb kā argumenti tiek izmantoti no konteksta izrauti fakti. Kāpēc es iesaistos? Nevis lai kādu piespiestu, bet lai aicinātu cilvēkus padomāt. Pašiem, ar savu galvu. Un tādēļ, ka šādi apkārt klīstoši uzskati, ka patiesība ir jāmeklē kaut kur ārā, rada tādu kā FMO – fear of missing out sindromu. Mana savtīgā interese dzīvot sabiedrībā, kur līdzcilvēki tic savai valstij un uz darbu iet ar lepnumu, kā tas izdodas igauņiem, nevis nolemtības sajūtu, kas izpaužas paviršā attieksmē un bezpalīdzības sajūtā. Tēlaini salīdzinot – diviem cilvēkiem ir Opel, viens priecājas par to, ka viņam ir auto un viņš var braukt kur vēlas, otrs jūtas nelaimīgs, jo nav Mercedess un katrā krustojuma saskata nievājošus skatienus, apkopes jau tādam nav vajadzīgas, durvis jāaizver ar kāju, utml. Līdzīgi ir ar valsts piederību. Ar skolu. Ar pieejamo medicīnu un pieejamajiem valsts pakalpojumiem.
  5. Dzīvē ir daudz dažādu jauku lietu. Informātikas olimpiādes, pieļauju, interesē 0,1%, no kuriem <10% vispār apsver dalību tādās. Pats no skolas laikiem atceros, ka matemātika padevās, bet olimpiādes bija garlaicīgas un neinteresantas, bet startēju ar visu to. T.i., pat negribot sanāca piedalīties. Bez godalgām, bet arī neizgāžoties. Ir daudz interesantākas nodarbes. Par to, vai @codez bērni ir veiksmes stāsts, ir grūti spriest. Piemēram, Latvijai raksturīgi, ka jaunieši ar labiem panākumiem sportā agrā vecumā, nebūt nav sekmīgi sportisti pieaugušo elites grupās, kas vispārīgi skaitās sportista karjeras mērķis. Gluži vienkārši, viņi jau ir izdzīti, zudusi motivācija. Savukārt, šajā grupā sekmīgie sportisti nav izcēlušies ar izciliem rezultātiem jaunībā, jo ir auguši atbilstoši savam vecumam. Tā pat, klasika - skolā izcilnieki, pēc skolas nespēj adaptēties reālajai dzīvei. Protams, patīkami, ka tiek gūtas vismaz tās godalgas, bet man personiski šķiet, ka par to tiek maksāta sava cena. Ja kas, tas trakais dānis, kurš sagraizīja sievietes savā zemūdenē, arī bija ļoti izcils...
  6. Jā, piemēram, atsaka sarežģītos pacientus, lai nebojātu statistiku. Tad bļaustās, ka Stradiņos necilvēcīgi izturās. Stradiņos nonāk tad, kad citur nav kur vairs.
  7. Cita starpā, nebūt nav tā, ka tie 1000 eur no lielas algas aiziet veselībai. Patiesībā, tie ir 40 EUR no 4000 EUR. Šveicē, tātad, minimums ir 300 CHF. Tie neietver bezdarba apdrošināšanu. Neņemos analizēt, cik Šveicē izmaksā minētās apdrošināšanas kategorijas. Tad nu jautājums, kas nodrošina pensijas Šveicē? Diez vai tas ietilpst tajos veselības apdrošināšanas un mazajā ienākuma nodoklī. Good luck with that! Apdrošinātās personas statuss Kopīgā likme (%) Apdrošināšanas veidi Pensiju apdrošināšanai Apdrošināšanai pret bezdarbu Darba negadījumu apdrošināšanai Invaliditātes apdrošināšanai Maternitātes un slimības apdrošināšanai Vecāku apdrošināšanai Darba ņēmējs (arī mikrouzņēmuma darbinieks) 34,09 24,54 1,90 0,48 2,30 3,49 1,38
  8. Ko lai saka, cilvēks – ģēnijs. Vienlaicīgi gan programmē, gan grāmatvedē, gan pats savu izglītības sistēmu rada, un vēl sporto pareizi, un vēl pareizos ārstus atrod, un ekonomikas teorijas pārzina. Jūtu līdzi tiem, kas tam notic. Es tam neticu. Tā mācību sistēma ar momentāno atgriezenisko saiti drīzāk izklausās pēc kaut kādas planšešu spaidīšanas. Respektīvi, bērni vienkārši spēlē edu spēlītes. Var jau, līdzīgi kā alkoholiķi nosaukt par cilvēku ar netradicionālu skaidrību, to nosaukt par innovatīvu mācību sistēmu, kuras skolas nez kāpēc atsakās ieviest. Ko man dod, ka tu sporta pēc atrodi Šveici, izrauj no lielā konteksta vienu lietu? Demagoģija tā ir. Man nav laika atrast, cik liels patiesībā ir ienākumu nodoklis Šveices nodokļu sistēmā un atrast, cik liels ir veselības apdrošināšanas maksājums vai kā viņi tur to organizē, jo tā ir pavisam cita sistēma. Turklāt, komiski, ka Šveices veselības sistēma balstās uz nodokļu maksājumiem, respektīvi - kolektīvisms! http://lenews.ch/2015/10/08/15-things-you-should-know-about-swiss-health-insurance/ Un tur ir minēts, ka apdrošināšana darbnespējai ir jāiegādājas atsevišķi, tas noteikti neietilpst tajā ienākuma nodoklī. Minimālais mēneša maksājums ir 300 CHF, kas sedz 90% no ārstēšanās izmaksām. Un vēl ir jautājums, vai tās ir jāsamaksā pašam un pēc tam to kompensē, vai to samaksā veselības apdrošināšana. Veiksmi, ja jāmaksā pašam par operāciju... Cik vidēji mēnesī tiek maksāts, ir šeit: http://lenews.ch/2016/09/27/swiss-health-insurance-hikes-announced-for-2017/ Pie mums cilvēki protestē, ka nākamgad grib ieviest obligātu maksājumu vismaz 4 līdz 5 EUR/mēn. par to, lai būtu pieejama nevis neatliekamā, bet primārā veselības aprūpe, tad, ja tas netiek maksāts no algas. Ja nav laika vērt vaļā linku - Šveicē tie ir vairāki simti EUR. Vēlreiz - man nav laika iedziļināties, bet tie cipari un apgalvojumi, ka Šveicē ir mazi nodokļi un ka tur mežonīgais kapitālisms izrāda savu labo dabu, ir vai nu totāli meli, vai vājprāta pārņemta cilvēka murgi. Nesen bija nodokļu salīdzinājums, un LV nodokļi nav tik augsti. Vienkārši cilvēki nesaprot atšķirīgas nodokļu sistēmas un grib noticēt šortkatiem. Bet šortkatu nav. Tad nu tādi sevi apmānījuši tie staigā apkārt un raud, ka dzīve slikta, tā vietā, lai priecātos par to, ka viss labi un var strādāt. Šeit, tagad, šodien. Ja grib, un ja grib mazliet iedziļināties. Pa šo laiku nobriedis cilvēks jau būtu atradis grāmatvedi un visu atrisinājis. Tiem, kas negrib un nevar, vieglāk ir gausties, ka viss ir slikti.
  9. @codez, es neesmu par vai pret kolektīvismu, vai kas ir pierādīts teorijā vai nav. Es esmu par reālu skatu uz dzīvi. Un tā realitāte ir tāda, ka daudzi sabojā to, dzenoties pakaļ utopiskām iedomām, tajā pašā laikā nepieņemot realitāti sev apkārt. Tas, uz ko norādu, ir tas, ka Tu vai nu apzināti melo, vai, ticamāk – vienkārši ģenerē hipotēzes. Par veselības sistēmu - jā, protams, rindas ir. Šobrīd notiek aktīvi grozījumi, lai no rindām izņemtu tos, kam tas nepienākas un pakalpojums būtu ātrāk pieejams tiem, kam pienākas. Bet visādi citādi, ir daudzas labas lietas. Ir ģimenes ārsti, ir neatliekamā palīdzība, ir slimnīcas. Manuprāt, tu vienkārši vēl neesi saskāries un domā, ka nesaskarsies ar to. Piemēram, tu savā saimniecībā vari paslīdēt un ieraut roku zāles pļāvējā, un viss, tava ģimene paliek bez apgādības, jo kodēt vairs nevari. Tādas nelaimes nenāk brēkdamas. Vēl mazliet, un cilvēks, kurš, piemēram, labi pelnīja celtniecības darbos, bet bija pārāk varens, lai niekoties ar nodokļiem, kurus maksā lohi, kļūst par bezpalīdzīgu radījumu - jāmaksā kredīti, jāēd, un jāvelta nauda ārstniecībai, bet kur to ņemt? Iekrājumi? Latvijas narcisu sabiedrībā reti kuram tie ir. Es piekrītu, ka atsevišķi indivīdi, 1 no 1000 var būt ģeniāli un izrēķināt visu tā, lai tas neskar, bet mani uztrauc, ka viens no pārējiem 999 var lētticīgi izdomāt, ka viņš ir tas 1 no 1000, kaut realitātē tā nav. Par izglītību, Tu melo. Izglītības sistēma tieši pēdējos 20 gadus tiek reformēta un reformēta. Es vēl pabeidzu skolu bez interaktīvajām tāfelēm, vienīgi darba burtnīcas sāka parādīties. Mans viedoklis – tieši novecojusī izglītība veicināja domāšanu, radošumu un iztēli, nevis it kā modernās metodes ar visa veida palīglīdzekļiem. Taču tik un tā, izglītības sistēma arī šodien rada lieliski domājošus jauniešus, joprojām rodas tādi, kas daudz mācās, zina un ļoti profesionāli strādā jau 20+ gados. Zinu vecākus, kas ienīst skolas, tajā pašā laikā zinu pedagogus, ar kādu attieksmi tie strādā, lai bērniem tiek vislabākais. Secinājums? Vecāki ir savrupi individuālisti, kuri nespēj pieņemt dažādo un viņu bērni arī tiek audzināti līdzīgā garā. Vieglāk ir nobrēkties, ka izglītības sistēma ir slikta, nekā mācīt sevi un bērnus adaptēties. Kā jau tas raksturīgi, šie daži % brēc visskaļāk. Par ceļiem, Tu arī melo un nezini. Visa ceļu būvniecība, piemēram, šobrīd balstās uz ES naudām. Uz tām, ko lohi Nīderlandē, Vācijā u.c. valstīs samaksā nodokļos. Turklāt, degvielai akcīze jau ir šā kā tā. Tāpat kā neveselīgajiem dzērieniem, starp citu. Tas kapitālisms, ko tu sludini, ir kaut kāds barbarisms.
  10. Kas jums kaiš? Jūs esat kaut kādā nabadzības slazdā iekrituši, nespējat izkārpīties vai esat vienkārši pazemoti? Ir valsts Latvija, jā, nav 1. valsts pasaulē, bet nav arī tā, ka neesam pasaules valstu virsotnē. Ir ceļi, izglītība, medicīna, likumi, tiesu sistēma. Jums personīgi kāds ir izmetis no slimnīcas, izsviedis no skolas vai ceļa vidū atņēmis auto, ka ir tāds nicinājums pret Latviju?
  11. Kādreiz bija mīts, ka SIA ir baigi labi, jo nav nekādas atbildības, var zīmēt shēmas, utt. Realitāte ir tāda, ka ar SIA tu krāj administratīvos sodus neko nedarot. Okay, labs grāmatvedis to palīdzēs risināt, rēķinies ar 50 - 100 EUR mēnesī. Varēsi norakstīt inventāru uz SIA, kaut ko ietaupīt, picu ierakstot kā prezentācijas izdevumus, utml. Individuālistiem piemērots ir pašnodarbinātās personas statuss.Arī šajā gadījumā vēlams grāmatvedis, taču uzskaite ir daudz vienkāršāka nekā SIA gadījumā. Par nelielo algu jau rakstīju blakus topikā - būs brīdis, kad to nožēlosi un codez nebūs tas, kas tev maciņā bērs naudiņu, nē. codezveidīgie tev teiks, ka vispār jau pats muļķis un ka vispār jau tas nebija nopietni domāts. Šeit ir labs fragments par šo tēmu, kā realitātē izpaužas sekas (no 16:35): http://play24.lv/video/10800/preses-kluba-linda-liepina-aija-barca-juris-calitis
  12. Tādas nu ir tās mītu sekas. Sacerās, ka nu tik kļūs par citu valstu rezidentiem un nu tik citu valstu cilvēki metīsies ārstēt. Kurš laimi atradīs Jaunzēlandē, kurš Igaunijā. Pa TV taču teica, ka tur viss labi. A jūs paši neesat pamanījuši, ka tie laimē aizbraucēji veselību ārstē Latvijā? Par to pašu Igauniju – varbūt tur cilvēki strādā daudz labāk nevis tādēļ, ka cita sistēma, bet tādēļ, ka cilvēki tic savai valstij un saviem cilvēkiem, nevis by default visu dienu domā kā apjāt citus un kā neļaut citiem apjāt sevi.
  13. Es teiktu, ka atkarīgs no programmētāja izvēlētā stila. Nav pareizo / nepareizo variantu. Else konstrukcija nav nekāds velns, no kura jāatkratās principa pēc. Normāla loģikas konstrukcija. Esmu gājis cauri visiem iepriekš uzskaitītajiem sevis meklējumiem. Apnika.
  14. Iesākumā mācību procesā var rakstīt kaut vai 1000 rindu garas funkcijas un blāķus if un case blokos. Un labāk pat tieši tā arī darīt, lai saprastu, kā iteratīvi kodu strukturēt arvien loģiskākās daļās un cik ļoti pēc gada būs interesanti atskatīties uz to palagu un salīdzināt.
×
×
  • Create New...